Genialne ciasto na herbatnikach – Smaczne, ekspresowe i bez pieczenia. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Przepis na ten deser bez pieczenia, dostałam na ostatniej imprezie u moich dobrych znajomych. Polecam go w szczególności wszystkim miłośnikom niebanalnych słodkości, a jednocześnie ceniącym swój czas spędzony w kuchni.

 

Ekspresowe ciasto na herbatnikach, zachwyca teraz wszystkich moich gości oraz domowników za każdym razem tak samo. Dzielę się dziś tym przepisem również z Wami. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • herbatniki kakaowe – 150 g
  • herbatniki waniliowe – 150 g

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • kwaśna śmietana – 600 g
  • gotowane mleko skondensowane – 250 g

 

SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
  • mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 100 g
  • orzechy włoskie – 150 g
  • gorąca czekolada – 80 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na dnie formy wyłożonej folią spożywczą, poukładaj naprzemiennie, tworząc szachownicę herbatniki kakaowe i waniliowe.

2. Czas przygotować krem: W misce, ubij śmietanę z gotowanym mlekiem skondensowanym na jednolitą, gładką masę.

3. Wysmaruj warstwą kremu herbatniki, a następnie układaj naprzemiennie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinien być krem.

 

4. Wstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę, a po tym czasie wyjmij je z formy i zacznij dekorować.

5. Ubij serek mascarpone z cukrem pudrem i wysmaruj nim boki ciasta.

6. Pokrój czekoladę w możliwie najcieńsze plasterki i obsyp nimi wysmarowane serkiem boki. Wierzch, posyp posiekanymi orzechami. Gotowe!

 

Ciasto wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie. Przygotuj się więc na pochwały i wołaj znajomych na ucztę. Smacznego!

error: Content is protected !!