Genialny serniczek z makiem – Doskonały deser na Świąteczny stół dla każdego, Ten smak zachwyci wszystkich bez wyjątku
1 073
Przepis polecam w szczególności miłośnikom nowinek kulinarnych i zapracowanym Paniom domu ceniącym swój cenny czas spędzony w kuchni. Genialne połączenie smaków dwóch najbardziej oczekiwanych ciast na Świątecznym stole, bez których Święta nie istnieją. Moi bliscy już nie mogą się go doczekać, dlatego zawsze robię go z prawdziwą przyjemnością na Święta. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
190 g mąki
90 g masła
Szczypta soli
80 g cukru
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
450 ml mleka
Jajko
60 g masła
150 g twarogu
90 g cukru
90 g kaszy manny
100 g maku
Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku, wymieszaj trzepaczką mleko z masłem, cukrem i makiem. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia.
2. Do ciepłej masy, dodaj powoli kaszę mannę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
3. W misce, wymieszaj blenderem twaróg z jajkiem i szczypta soli.
4. Następnie, dodaj schłodzoną masę makową i dobrze wymieszaj.
5. Czas na kruche ciasto: Blenderem, wymieszaj miękkie masło z cukrem, szczyptą soli i mąką. Zagnieć jednolite ciasto.
6. 3/4 gotowego ciasta, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc boki. Teraz, masa twarogowa z makiem i na wierzch pokruszone, pozostałe ciasto.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 45-50 minut. Gdy się zarumieni – jest gotowe!
Pyszny sernik z makiem, zostaw w gorącym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygnie i udekoruj według uznania. Wesołych Świąt!