Gołąbki bez Mięsa z Kapustą Pekińską – Znikają z talerzy w mgnieniu oka.
14 068
Spośród wszystkich rodzajów kapusty, pekińska jest najbardziej zdrowa i soczysta. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom, lekarze często zalecają jedzenie jej diabetykom i osobom cierpiącym na choroby serca. Gołąbki z kapusty pekińskiej bez mięsa, idealnie nadają się na codzienny posiłek, a także na odświętny stół. Jestem pewna, że mile zaskoczysz swoich gości i domowników.
Co najważniejsze, przygotujesz je w mgnieniu oka. Są miękkie, delikatne, soczyste i wprost rozpływają się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1 główka kapusty pekińskiej
4–5 jajek
60 g mąki
szczypta soli
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
SKŁADNIKI NA FARSZ
2 pomidory
150 g sera
100 g szynki
1 łyżka majonezu
Szczypiorek
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Z główki kapusty pekińskiej, oddziel 9 liści. Odetnij dolne, najgrubsze części a pozostałe ubij tłuczkiem. Liście będą wtedy elastyczniejsze i łatwiej będzie zawijać w nich farsz.
2. W misce roztrzep jajka. Posól i popieprz.
3. Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj na jednolitą gładką masę. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
4. Każdy liść kapusty zanurz w cieście, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni z olejem po obu stronach na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
5. Teraz czas na farsz: Pomidory i szynkę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na koniec drobno pokrój szczypiorek.
6. Dodaj majonez, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
7. Na każdym liściu umieść niewielką ilość farszu na krawędzi, a następnie zawiń.
8. Umieszczone w naczyniu żaroodpornym gołąbki, wystarczy tylko podgrzać w piekarniku.