Gołąbki w stylu cygańskim – Koniecznie musisz spróbować, tego wyjątkowego przepisu

Gołąbki są potrawą, która gości w większości polskich domów, a sposobów na ich przygotowanie jest tyle, ile kucharek wykonujących tę potrawę. Klasyczne gołąbki wykonane z ryżu czy też wariacje na ich temat z użyciem wszelkiego rodzaju kasz są popularne nie tylko w domach lubiących tradycyjną kuchnię. Przepis, który chcę Ci dziś przedstawić pochodzi z tradycji romskiej i na pewno będzie miłym zaskoczeniem dla Twojego podniebienia.

 

 

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania potrawy to:
  • 100 g ryżu
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 kg liści kapusty
  • 4 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy
Przygotowanie potrawy krok po kroku:
Pierwsze co musisz zrobić, to przygotowanie liści kapusty. Zadanie to nie różni się niczym od przyrządzania klasycznych, polskich gołąbków. Oddziel od siebie liście kapusty podczas jej gotowania. Pamiętaj, aby zrobić to bardzo delikatnie.

W czasie gdy liście stygną przygotuj nadzienie. Odmierzoną porcję ryżu zalej wrzątkiem i dokładnie opłukaj lub ugotuj wcześniej na półtwardo. Następnie dodaj do niego mielone mięso wieprzowe.

 

Składniki posól i popieprz do smaku, po czym dobrze ze sobą wymieszaj. Cebulę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Warzywa smaż około 5-7 minut, a następnie dodaj do nich równie drobno pokrojoną paprykę.

 

Do tak przygotowanych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Ponownie smaż przez około 2 minuty, cały czas mieszając.

 

Połowę z usmażonych warzyw przełóż do mięsa i ryżu, aby stworzyć farsz do gołąbków. Z drugiej połowy przygotuj sos: dodaj 0,5 litra wody, sól oraz pieprz. Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.

 

Nadzienie dokładnie wymieszaj. Teraz przyszła już kolej na przygotowanie gołąbków. Na każdy liść wykładaj odrobinę farszu, złóż go w trójkąt, a jego górę schowaj do środka. Wykonuj tę czynność powoli i starannie, tak aby gołąbki nie rozpadły się podczas dalszego gotowania.

 

W kolejnym kroku przygotuj duży garnek, wlej na jego dno odrobinę wcześniej przygotowanego sosu, a następnie ułóż warstwę gołąbków i ponownie polej je sosem. Postępuj tak, dopóki wszystkie gołąbki nie zostaną wyłożone do garnka. Kiedy wszystkie gołąbki zostaną ułożone w garnku wlej do niego resztę sosu oraz kolejne 0,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu. Na wierzch połóż pokrojone wcześniej pomidory oraz liście laurowe. Możesz również dodać inne lubiane przez Ciebie przyprawy. Tak przygotowane danie gotuj około 30-40 minut.

 

Cygańskie gołąbki idealnie komponują się ze świeżymi ziołami lub kwaśną śmietaną, ale nie tylko. To wyśmienite danie pasuje do niemal każdego dressingu, a jego smak przypadnie do gustu każdemu fanowi klasycznych gołąbków. Wypróbuj ten przepis już dziś!

 

Co uważasz o tym przepisie? Napisz w komentarzu co sądzisz o tak przygotowanych gołąbkach. Udostępnij przepis znajomym na Facebooku!

error: Content is protected !!