Ulubione nowe danie czyli gołąbki pod pierzynką.

Gołąbki są przysmakiem, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w większości rodzin. Co wy na to, aby ugotować to danie w całkiem inny sposób?

Zrobiliśmy nowy i bardzo interesujący przepis. Gołąbki pod pierzynką można podać na wiele okazji nawet na świąteczny stół. Danie wygląda pięknie i smakuje pysznie , a smak pamięta się na długo.

 

 

Składniki:
  • 1 główka białej kapusty
  • 50 gram ryżu
  • 150 mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 30gram śmietany 18%
  • 100 gram twardego sera
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 15 gram koperku
  • 15 gram natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:
Kapustę włożyć do mikrofalówki na 5-10 minut. Można liście sparzyć w tradycyjny sposób, ale jest znacznie dłuższy.

Kapustę opłukać zimną wodą i oddzielić liście.
Ryż gotujemy na półtwardo.
Drobno siekamy marchew i cebulę, podsmażamy na patelni, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ryż studzimy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchwią i mielonym mięsem. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Farsz zawijamy w liście Kapusty tak jak tradycyjnie gołąbki i układamy jest w formie do pieczenia, którą wcześniej smarujemy olejem roślinnym.

Wlewamy wodę do blachy i przykrywamy ją folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy w piekarniku rozgrzanym w 200°C przez 30 min.
Przygotowanie pierzynki polega na drobno posiekaniu pomidorów i ziół, ścieramy ser. Przez praskę przeciskamy czosnek.
Dodajemy śmietanę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Równomiernie rozkładamy pierzynkę na gołąbkach i wkładamy znów do piekarnika na 10-15 minut.
W nowej odsłonie gołąbki są gotowe! Warto zaprosić gości, aby mogli skosztować tak wyśmienitej nowej potrawy.
Smacznego!

error: Content is protected !!