Gołąbki z dodatkiem pieczarek- tak przygotowanych nigdy nie jadłaś. Spróbuj koniecznie.

Czy to prawda, że gołąbki muszą zawierać tylko ryż oraz mięso? Myślę , że wtedy danie nie powinno być nazwane gołąbkami, ale różnie ludzie uważają.

 

Nie różnią się za wiele wyglądem , ale zamiast mięsa to dodać można pyszny farsz pieczarkowy. Szczególnie polecam ten przepis osobą , które uwielbiają eksperymentować w kuchni , bądź nowych smakowych doznań szukają. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Biała kapusta
  • 350 g pieczarek
  • 150 g ryżu
  • Marchew
  • Cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Do smaku olej słonecznikowy

 

WYKONANIE:

1.We wrzącej wodzie zaparz kapustę, później grube części odetnij.

2.Na pół twardo ugotuj ryż, następnie odcedź oraz wystudź.

3.Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż umyte oraz w kosteczkę pokrojone pieczarki.

4.Osobno na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę oraz marchew startą na grubych oczkach na tarce.

5.Do dużej miski przenieś wszystkie składniki, następnie przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

6.Porcje farszu nakładaj na liście i jak gołąbki klasyczne zawijaj.

 

7.Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż zawinięte gołąbki ze wszystkich stron, następnie do wygodnego garnka przełóż oraz śmietaną zalej. Gotuj przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. To wszystko!

 

Zawsze podawaj na ciepło a jako dodatek używaj ziemniaków lub świeżego pieczywa. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!