Gołąbki z pieczarkami – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Twoja rodzina będzie zachwycona.

Trudno teraz stwierdzić skąd tak naprawdę wzięły się gołąbki. Mięso zawinięte w liście kapusty jest daniem kuchni słowiańskiej oraz wschodnioeuropejskiej. W tradycyjnym przepisie gołąbki muszą długo piec się w piekarniku lub dusić w garnku na małym ogniu.

 

Tym razem, zawijany w kapuście jest plaster mięsa i zapiekany jest w aksamitnym i aromatycznym sosie pieczarkowym. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 700 g wieprzowiny
  • Główka białej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
    Cebula
  • Sól do smaku
  • 300 ml wody
  • Pieprz mielony czarny
  • 40 ml śmietany

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Ugotuj ryż na półtwardo. Między czasie gotuj liście kapusty: we wrzącej wodzie zanurz liście kapusty i po kolei gdy zmiękną zdejmuj jeden po drugim.

2. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki oraz drobno pokrojona cebulę. Gdy woda wyparuje dodaj śmietanę oraz sos pomidorowy. Przez kilka minut tak gotuj , następnie dolej wody. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem , następnie wyłącz ogień. Na podłużne kawałki pokrój mięso. Następnie zwiń w liście kapusty jak jest widoczne na zdjęciu. Posyp wszystko pieprzem oraz solą.

 

3. Na wierchu mięsa połóż ryż, następnie zacznij zwijać gołąbki. Tak przygotowane gołąbki przełóż do dużego garnka i włóż do piekarnika , następnie piecz przez dwie godziny w 180-200 stopniach.

4.Kształt zawijania według uznania : rożki, bułki, trójkąty lub spirale. Najważniejsze, że musza być sosem przykryte i nie będą wysychały. Najlepszym mięsem jest kurczak lub wieprzowina. Koniecznie spróbuj ten przepis i zostaw nam swój komentarz!

error: Content is protected !!