Gotowanie buraków- Szybki oraz sprawdzony sposób od wybitnego kucharza.

Poniżej znajdziesz wspaniały sposób na prawidłowe ugotowanie buraków. Chcesz szybko ugotować buraki tak, aby ich smak się nie zmienił?

 

Bardzo zdrowym warzywem są buraki, gdyż posiadają bardzo dużo witamin oraz wartości odżywczych. Czytając ten przepis na pewno się dowiesz jak odpowiednio ugotować buraki, aby zachowały wszystkie swoje wartości.

 

Źle ugotowane buraki, tracą więcej wartości. Dlatego może warto spróbować je upiec. Poprzez upieczenie czas na pewno się skróci , a ich wartości będą takie same.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Buraki (staraj się aby ich wielkość była podobna)
  • Sól

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Przed ugotowaniem wyczyść dokładnie całe buraki. Świetnym rozwiązaniem do czyszczenia są szczoteczki lub po prostu gąbka.

 

2.Staraj się wysuszyć dokładnie buraki. Idealne do wysuszenia są ręczniki papierowe. Po całkowitym wysuszeniu, obetnij dokładnie końcówki buraków.

 

3.Potrzebna będzie Ci folia spożywcza oraz papier do pieczenia. Używając wykałaczki ponakłuwaj całe buraki. Następnie dokładnie je posól.

4. Przed całkowitym pieczeniu wysmaruj dokładnie całe buraki olejem roślinnym. Do polepszenia ich smaku idealnie pasuje cukier albo olejek balsamiczny.

5. Jak przygotujesz wszystkie buraki , koniecznie zawiń je papierem do pieczenia, następnie owiń dokładnie folią.

 

6.Wtedy możesz zacząć je piec. W rozgrzanym piekarniku do 200 stopni piecz przez 1,5 godziny przygotowane buraki. Długość pieczenia, zależy od wielkości warzywa.

Po upieczeniu Twoje buraki będą pyszne , a ich wszystkie potrzebne wartości się nie zmniejszą!

error: Content is protected !!