Gruzińska Jajecznica – Tak wyjątkowo aromatycznej jajecznicy jeszcze nie jadłaś.

Często rano serwujemy na śniadanie jajecznicę. Nie ma prostszego i bardziej sycącego pomysłu na dodanie energii naszym pociechom przez cały ranek. Jeśli chodzi o zwykłą jajecznicę, to raczej nie jest śniadaniem oryginalnym. Jest jednak sposób, aby dostarczyć sobie i domownikom nowych wrażeń smakowych. Można ją oczywiście wykonać na wiele sposobów i o różnej konsystencji. Z pomocą kilku wyjątkowych przypraw i warzyw można zmienić smak zwykłej jajecznicy w wyjątkowe danie. Spróbuj i przekonaj się sama!
Z podanej niżej ilości składników otrzymasz jajecznicę dla 2-3 osób dorosłych.

 

SKŁADNIKI
  • 100 ml mleka
  • 4 jaja kurze
  • 1 papryka
  • 1 średni pomidor
  • 1 duża cebula
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki przyprawy chmeli-suneli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy utsho-suneli
  • szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu i papryczki chili

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Dodaj sól, cukier, pieprz i przyprawy. Roztrzep widelcem jajka, mieszając je z przyprawami.

2. Pokrój cebulę, pomidora i paprykę na małe kostki.

3. Podsmaż cebulę z pieprzem na dużym ogniu, ciągle mieszając.

4. W chwili, gdy cebula zaczyna się rumienić, dodaj pokrojonego pomidora i paprykę.

5. Następnie wlej roztrzepane jajka.

6. Mieszaj jajecznicę, aż jajka się zetną.
7. Pozostaje tylko przełożyć na talerze posypać posiekaną kolendrą. Prawdziwa pyszna gruzińska jajecznica gotowa.

Smacznego!
error: Content is protected !!