Gruzińska Jajecznica – Tak wyjątkowo aromatycznej jajecznicy jeszcze nie jadłaś.
6 430
Często rano serwujemy na śniadanie jajecznicę. Nie ma prostszego i bardziej sycącego pomysłu na dodanie energii naszym pociechom przez cały ranek. Jeśli chodzi o zwykłą jajecznicę, to raczej nie jest śniadaniem oryginalnym. Jest jednak sposób, aby dostarczyć sobie i domownikom nowych wrażeń smakowych. Można ją oczywiście wykonać na wiele sposobów i o różnej konsystencji. Z pomocą kilku wyjątkowych przypraw i warzyw można zmienić smak zwykłej jajecznicy w wyjątkowe danie. Spróbuj i przekonaj się sama!
Z podanej niżej ilości składników otrzymasz jajecznicę dla 2-3 osób dorosłych.
SKŁADNIKI
100 ml mleka
4 jaja kurze
1 papryka
1 średni pomidor
1 duża cebula
0,5 pęczka kolendry
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki przyprawy chmeli-suneli
0,5 łyżeczki przyprawy utsho-suneli
szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu i papryczki chili
PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Dodaj sól, cukier, pieprz i przyprawy. Roztrzep widelcem jajka, mieszając je z przyprawami.
2. Pokrój cebulę, pomidora i paprykę na małe kostki.
3. Podsmaż cebulę z pieprzem na dużym ogniu, ciągle mieszając.
4. W chwili, gdy cebula zaczyna się rumienić, dodaj pokrojonego pomidora i paprykę.
5. Następnie wlej roztrzepane jajka.
6. Mieszaj jajecznicę, aż jajka się zetną.
7. Pozostaje tylko przełożyć na talerze posypać posiekaną kolendrą. Prawdziwa pyszna gruzińska jajecznica gotowa.