Gruzińska Jajecznica – Tak wyjątkowo aromatycznej jajecznicy jeszcze nie jadłaś.

Często rano serwujemy na śniadanie jajecznicę. Nie ma prostszego i bardziej sycącego pomysłu na dodanie energii naszym pociechom przez cały ranek. Jeśli chodzi o zwykłą jajecznicę, to raczej nie jest śniadaniem oryginalnym. Jest jednak sposób, aby dostarczyć sobie i domownikom nowych wrażeń smakowych. Można ją oczywiście wykonać na wiele sposobów i o różnej konsystencji. Z pomocą kilku wyjątkowych przypraw i warzyw można zmienić smak zwykłej jajecznicy w wyjątkowe danie. Spróbuj i przekonaj się sama!
Z podanej niżej ilości składników otrzymasz jajecznicę dla 2-3 osób dorosłych.

 

SKŁADNIKI
  • 100 ml mleka
  • 4 jaja kurze
  • 1 papryka
  • 1 średni pomidor
  • 1 duża cebula
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki przyprawy chmeli-suneli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy utsho-suneli
  • szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu i papryczki chili

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Dodaj sól, cukier, pieprz i przyprawy. Roztrzep widelcem jajka, mieszając je z przyprawami.

2. Pokrój cebulę, pomidora i paprykę na małe kostki.

3. Podsmaż cebulę z pieprzem na dużym ogniu, ciągle mieszając.

4. W chwili, gdy cebula zaczyna się rumienić, dodaj pokrojonego pomidora i paprykę.

5. Następnie wlej roztrzepane jajka.

6. Mieszaj jajecznicę, aż jajka się zetną.
7. Pozostaje tylko przełożyć na talerze posypać posiekaną kolendrą. Prawdziwa pyszna gruzińska jajecznica gotowa.

Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!