Gruzińska kapusta „Gurian” – Niezapomniany smak, goście będą zachwyceni.

Wspaniałą i niezwykłą rzeczą w tej przystawce jest to, że może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i nic się z nią nie będzie działo.Chociaż raczej jej to nie grozi…


SKŁADNIKI
  • 2,5 kg białej kapusty
  • 1 burak
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryka
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 l wody

PRZYGOTOWANIE
1. Potrzebujesz rondla, w którym musisz zagotować wodę, stopniowo dodając do niej soli. W efekcie uzyskasz solankę, która jest bardziej słona niż na przykład bulion.

2. Kapustę umyj i pokrój na duże kawałki, pozostawiając głąb.

3. Obierz buraki i pokrój je w plastry, paprykę pokrój na małe kawałki, obierz czosnek.

4. Teraz potrzebujemy dość pojemnej patelni, najpierw musimy wrzucić do niej kapustę, następnie buraki, potem czosnek, czarny pieprz, groszek, paprykę. I tak dalej, ale musisz pozostawić około 5 centymetrów na samym szczycie patelni.

5. Zalej patelnię marynatą z kapusty. Następnie przykryj patelnię pokrywką.

6. Pozostaw kapustę na 4–5 dni, kapusta musi się ukisić.

7. Marynowana kapusta w stylu Gurian jest gotowa!

 

Podawaj przystawkę z mięsem, ziemniakami, rybami. Przed podaniem danie można ozdobić drobno posiekanym szczypiorkiem i ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!