Gruzińskie Chaczapuri Adżarskie – Z przyjemnością podasz je swoim gościom.

O tym daniu nie trzeba za wiele mówić. Pięknie wygląda, szybko się robi i smakuje obłędnie!

Wypróbuj, zaskocz i przekonaj się sama.

 

 

SKŁADNIKI
  • 150 ml jogurtu (możesz również użyć kefir lub mleko)
  • 150 ml wody
  • 6 łyżek mąki
  • 100 g masła
  • 12 g drożdży
  • 150 g mozzarelli
  • 150 g sera feta
  • 4 jajka
  • zioła
  • sól i cukier do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

 

1. Na początek przygotuj ciasto. Do niego zaleca się zastosowanie jogurtu – gruzińskiego . Ale niestety nie wszędzie i nie zawsze można go dostać.

Możesz go zastąpić mlekiem lub kefirem. Jeśli jednak użyjesz jogurtu, zaleca się rozcieńczenie go wodą w stosunku 1:1.

 

2. Pamiętaj, że płynnych składników powinno być cztery razy mniej niż mąki. Wymieszaj jogurt, wodę, mąkę, masło, drożdże, sól i cukier.

3. Dokładnie wymieszane składniki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

 

4. Teraz czas na farsz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach 2 rodzaje sera i kilka gotowanych jajek. Proporcja sera i jajek powinna wynosić 1: 1: 2. Chodzi o to, żeby nadać mu odpowiednią plastyczność i kruchość.

 

5. Podziel ciasto na cztery części i uformuj owalne kulki. Rozwałkuj je na cienkie placki. Wzdłuż długich boków ciasta ułóż wąski pasek na nadzienia i owiń je bokami, aby nadzienie było w nich. Teraz połącz ich końcówki tworząc łódki dla przyszłego chaczapuri. Nałóż farsz do środka.

 

6. Aby jajko nie wypłynęło podczas pieczenia, należy zrobić zagłębienie w farszu. Następnie włóż łódki do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piecz przez 15–20 minut.

7. Wyciągnij łódki z piekarnika i do każdej wbij jajko i piecz jeszcze kilka minut, aż jajka się zetną.

 

8. Gotowe chaczapuri posyp ziołami i włóż po kawałku masła na wierzch.

A teraz najważniejsze pytanie. Jak jeść Chaczapuri Adżarskie? To jest bardzo proste: musisz oderwać czubek chaczapuri, wymieszać nim nadzienie i jeść łapiąc za boki.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!