Gulasz z kurczaka- w banalnie prosty sposób przygotujesz go do słoików

Na pewno masz takie dni, że totalnie nie masz ochoty na jakiekolwiek gotowanie. Ale także nie masz ochoty na zamawiane jedzenie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na gulasz z kurczaka, który przygotowywała moja babcia. Danie to jest niezwykle pyszne i w szybki sposób można go przygotować.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 2 kg kurczaka np. udko
  • Liść laurowy
  • 20 g soli
  • Mielony czarny pieprz
  • Pieprz ziarnisty
  • Dodatkowo ulubione przyprawy oraz zioła

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Kurczaka bardzo dokładnie umyj , następnie zdejmij skórę i wyjmij kości. Obrane mięso pokrój na mniejsze kawałki.

 

2.Przypraw solą oraz pieprzem, możesz dodać także ulubione przyprawy np. słodką paprykę lub zioła. Dokładnie przyprawione mięso wstaw do lodówki na 40 minut.

 

3.W miedzy czasie dokładnie przygotuj potrzebne słoiki.

 

4. Do czystych słoików włóż 2 liście laurowe oraz 10 ziarenek pieprzu. Następnie przełóż kawałki mięsa do słoików, ale ich nie upychaj. Zapełnione słoiki przykryj dokładnie aluminiową folią, następnie przenieś je do piekarnika.

Ważne: Nie nagrzewaj piekarnika. Jak są słoiki w środku w piekarniku dopiero włącz piekarnik i ustaw temperaturę 150 stopni , następnie piecz przez 4,5 godziny.

 

5.Po upływie tego czasu wyjmij wszystkie słoiki , następnie odstaw na pół godziny i po tym czasie zakręć dokładnie czystymi zakrętkami. Postaw słoiki do góry dnem. Tak przygotowany gulasz jest gotowy, w każdej chwili możesz otworzyć słoik. Gotowe słoiki przechowuj najlepiej w spiżarni.

Koniecznie spróbuj tego przepisu, a na pewno będziesz nim zachwycona!

error: Content is protected !!