Hummus z pomidorami i bazylią – Prosta i ekspresowa w przygotowaniu przekąska na każdą okazję

Jeśli lato, to koniecznie hummus z najpyszniejszymi o tej porze pomidorami i bazylią. Delikatna konsystencja, aromatyczne dodatki i orzeźwiający smak pysznej pasty z ciecierzycy nie pozwoli nawet na chwilę zapomnieć o panującej porze roku.

 

Doskonała przekąska dla każdego i na każda okazję, która wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Ciecierzyca 500 g
  • Pomidory 400 g
  • Pasta sezamowa (tahini) 2 łyżki
  • Sok z cytryny 2,5 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2,5 łyżki
  • Kminek 0,25 łyżeczki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Bazylia 2,5 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W blenderze, umieść dojrzałe pomidory pozbawione skórki, ugotowana ciecierzycę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki soli, kminek oraz świeżą bazylię.

 

2. Zmiksuj składniki blenderem na wysokich obrotach na gładkie puree i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gotowe!

 

Humus to bardzo prosta i uniwersalna przystawka, którą możesz doprawić tym, na co właśnie masz największą ochotę. Aby uzyskasz delikatniejsze i gładsze puree, ugotowaną ciecierzycę obierz ze skórki. Podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

error: Content is protected !!