Hummus z pomidorami i bazylią – Prosta i ekspresowa w przygotowaniu przekąska na każdą okazję
410
Jeśli lato, to koniecznie hummus z najpyszniejszymi o tej porze pomidorami i bazylią. Delikatna konsystencja, aromatyczne dodatki i orzeźwiający smak pysznej pasty z ciecierzycy nie pozwoli nawet na chwilę zapomnieć o panującej porze roku.
Doskonała przekąska dla każdego i na każda okazję, która wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Ciecierzyca 500 g
Pomidory 400 g
Pasta sezamowa (tahini) 2 łyżki
Sok z cytryny 2,5 łyżki
Oliwa z oliwek 2,5 łyżki
Kminek 0,25 łyżeczki
Czosnek 1 ząbek
Sól 0,5 łyżeczki
Bazylia 2,5 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
1. W blenderze, umieść dojrzałe pomidory pozbawione skórki, ugotowana ciecierzycę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki soli, kminek oraz świeżą bazylię.
2. Zmiksuj składniki blenderem na wysokich obrotach na gładkie puree i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gotowe!
Humus to bardzo prosta i uniwersalna przystawka, którą możesz doprawić tym, na co właśnie masz największą ochotę. Aby uzyskasz delikatniejsze i gładsze puree, ugotowaną ciecierzycę obierz ze skórki. Podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!