Idealne Ciasto Drożdżowe – Zawsze wyjdzie perfekcyjne.

Nadzienie do pasztecików możesz zrobić dowolne – to kwestia gustu. Ale nawet najsmaczniejsze nadzienie nie pomoże, kiedy nie wyjdzie ciasto drożdżowe. Istnieje wiele przepisów, jednak ten jest perfekcyjny!

 

SKŁADNIKI
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1400 g mąki
  • 100 ml oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE
1. Aby zrobić idealne ciasto, podgrzej wodę, dodaj do niej cukier, sól, drożdże i odrobinę mąki. Niech pracuje przez 10-15 minut.

2. następnie dodaj masło i mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy tylko ciasto przylgnie do twoich dłoni – jest gotowe.

3. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

4. Po upływie tego czasu, wyjmij je z lodówki i podziel na tyle części ile zechcesz użyć. Uformuj placki i wypełniaj je dowolnym nadzieniem według własnych upodobań.

5. Konieczne jest smażenie w dużej ilości oleju. Po usmażeniu nie zapomnij odsączyć nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Smacznego!

error: Content is protected !!