Jajka faszerowane krewetkami- wyglądają pięknie oraz smakują wyśmienicie. Koniecznie musisz położyć na świąteczny stół.
1 002
Święta Wielkanocne bez jajek to jakby bez choinki Boże Narodzenie. Nie istnieją święta bez jajek faszerowanych na różne sposoby.
Oprócz innych sposobów robię jajka faszerowane z dodatkiem krewetek , moja rodzina się nimi zawsze zachwyca i muszę robić ich podwójną porcję. W bardzo szybkim czasie znikają one ze stołu. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się że warto!
LISTA SKŁADNIKÓW:
6 szt. jajek
50 g serka topionego
360 g krewetek
Pół cebuli
Ząbek czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
Do smaku pietruszka
Do smaku koperek
Pół łyżeczki soli
2 łyżeczki sezamu
WYKONANIE:
1.Jajka na twardo ugotuj w osolonej wodzie. Później ostudź je oraz obierz. W lekko osolonej wodzie ugotuj umyte oraz oczyszczone krewetki. Pod bieżącą zimną wodą ostudź je. Do dekoracji zostaw najładniejszych 12 krewetek.
2. Przekrój na pół ugotowane jajka , następnie żółtka wyjmij. Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju, następnie dodaj cebulę posiekaną. Do miękkości smaż.
3.Na jednolitą, gładką masę zblenduj żółtka, ugotowane krewetki oraz cebulę z czosnkiem.
4. Przypraw solą oraz pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek , na drobnych oczkach na tarce zetrzyj ser i to wszystko wymieszaj dokładnie. Całość do rękawa cukierniczego przełóż, i dokładnie wypełniaj połówki jaj. Jako dekoracji użyj krewetki, sezamu lub mielonej słodkiej papryki. To wszystko!
Na świątecznym stole zawsze pięknie prezentują się jajka faszerowane z dodatkiem krewetki. Błyskawicznie ze stołu znikną wiec warto przygotować podwójną porcję. Życzę smacznego!