Jajka faszerowane krewetkami- wyglądają pięknie oraz smakują wyśmienicie. Koniecznie musisz położyć na świąteczny stół.

Święta Wielkanocne bez jajek to jakby bez choinki Boże Narodzenie. Nie istnieją święta bez jajek faszerowanych na różne sposoby.

 

Oprócz innych sposobów robię jajka faszerowane z dodatkiem krewetek , moja rodzina się nimi zawsze zachwyca i muszę robić ich podwójną porcję. W bardzo szybkim czasie znikają one ze stołu. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się że warto!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 6 szt. jajek
  • 50 g serka topionego
  • 360 g krewetek
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Do smaku pietruszka
  • Do smaku koperek
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sezamu

 

WYKONANIE:

1.Jajka na twardo ugotuj w osolonej wodzie. Później ostudź je oraz obierz. W lekko osolonej wodzie ugotuj umyte oraz oczyszczone krewetki. Pod bieżącą zimną wodą ostudź je. Do dekoracji zostaw najładniejszych 12 krewetek.

2. Przekrój na pół ugotowane jajka , następnie żółtka wyjmij. Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju, następnie dodaj cebulę posiekaną. Do miękkości smaż.

3.Na jednolitą, gładką masę zblenduj żółtka, ugotowane krewetki oraz cebulę z czosnkiem.

4. Przypraw solą oraz pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek , na drobnych oczkach na tarce zetrzyj ser i to wszystko wymieszaj dokładnie. Całość do rękawa cukierniczego przełóż, i dokładnie wypełniaj połówki jaj. Jako dekoracji użyj krewetki, sezamu lub mielonej słodkiej papryki. To wszystko!

 

Na świątecznym stole zawsze pięknie prezentują się jajka faszerowane z dodatkiem krewetki. Błyskawicznie ze stołu znikną wiec warto przygotować podwójną porcję. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!