Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania? Tłuszcz zniknie bez śladu w 4 minuty. Te produkty potrafią czynić cuda

Jeśli myślisz, że czyszczenie piekarnika bez szorowania, brudnych gąbek i środków chemicznych jest niemożliwe – jesteś w błędzie. Jest na to genialny i sprawdzony sposób!

 

Z pewnością każdy z nas, musiał zmierzyć się z obrzydliwym, zapieczonym tłuszczem w piekarniku. Oczywiście na rynku, dostępnych jest wiele detergentów i środków chemicznych, które z lepszym lub gorszym skutkiem mogą nam w tym pomóc. Jednak domowe, sprawdzone i najtańsze rozwiązania w tym przypadku, są najlepsze.

 

Wystarczą tylko 4 produkty, które z pewnością zawsze znajdziesz w szafce kuchennej i co najważniejsze, bez użycia gąbek i druciaków.

 

Zajmie Ci to tylko 4 minuty, a zalegający tłuszcz i brud znikną bez śladu.

Wkrótce sama przyznasz, że to najlepszy i najszybszy dotąd sposób na lśniący piekarnik bez szorowania. Poznaj ten genialny sposób:

 

 

 

Folia aluminiowa

Pewnie zastanawiasz się, czy folia aluminiowa aby nie porysuje szklanej powierzchni? Nic bardziej mylnego. Polej 1/2 szklanki gorącej wody otwarte drzwiczki piekarnika i posyp ją sodą oczyszczoną. Teraz poczekaj 30 sekund, aż soda zacznie działać. Następnie,folię aluminiową zgnieć tworząc kulkę i pocieraj zabrudzoną, szklaną powierzchnię.

Wykonuj okrężne, delikatne ruchy aluminiową kulką i podziwiaj jak szybko znika brud i tłuszcz. Jeśli Twój piekarnik jest bardzo zabrudzony, możesz powtórzyć tą czynność jeszcze raz. Pozostałość brudu po czyszczeniu, usuń najpierw mokrą szmatką, a następnie ręcznikiem papierowym. Gotowe!

 

Czym skutecznie wyczyścić wnętrze piekarnika?

Z całą pewnością, nie potrzebujesz żadnych detergentów, ani środków chemicznych czy amoniaku. Całą brudną robotę zrobi za Ciebie proszek do pieczenia. Oto jak to zrobić:

 

 

Składniki:
  • Naczynie żaroodporne
  • 150 ml zimnej wody
  • Trochę octu
  • 2-3 opakowania proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Połącz ze sobą wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 100°C, na 30-45 minut. Po tym czasie, wystarczy lekko przetrzeć powierzchnię piekarnika czystą ściereczką. Powodzenia!

 

 

 

error: Content is protected !!