To jednogarnkowe danie robi furorę w Polsce. Mniam

Przepis na kurczaka z warzywami zna chyba każdy. To jednogarnkowe danie przybyło do Polski wraz z modą na kuchnię chińską i stanowi jej spolszczoną wersję.

 

  • Przygotowanie:15 minut
  • Gotowanie:25 minut
  • Danie gotowe w:60 minut
  • Kalorie:390 kcal
  • Liczba porcji:15

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni orientalnej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 opakowania oregano

 

Szybkie w przygotowaniu i dosyć tanie, idealnie komponuje się z ryżem, kaszami, makaronami albo po prostu ze zwykłym pieczywem.
Stanowi jedną z najbardziej podstawowych propozycji w kuchni sportowców i osób na redukcji wagi. Można też dowolnie modyfikować jego ostrość i dodatki, w zależności od własnych preferencji.

 

Sposób przygotowania:
1. Na patelni należy przysmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka z odrobiną soli i pieprzu
2. Gdy kurczak zarumieni się, należy dodać do niego pokrojoną cebulę i czosnek, aby podsmażyły się na złoty kolor

 

3. W czasie gdy cebula i czosnek smażą się razem z mięsem, możemy kroić pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w słupki. Cukinię w talarki o dość grubej strukturze, ponieważ nie chcemy, by cukinia się rozpadła na patelni. Pieczarki możemy jedynie pokroić na ćwiartki, gdyż także mają delikatną strukturę, która dosyć łatwo się rozpada. Pora kroimy w krążki, zaś marchewkę – jako jedyne warzywo w zestawie – ścieramy na tarce o jak najgrubszych oczkach
4. Warzywa wrzucamy na patelnię i mieszamy z mięsem, cebulą i czosnkiem

 

5. Dosypujemy chili, kmin, oregano i przyprawę do kuchni orientalnej
6. Gdy warzywa będą już podduszone, na patelnię wylewamy zawartość puszki pomidorów. Nie ma znaczenia, czy będą one w całości, czy krojone, ponieważ w wysokiej temperaturze i tak się rozpadną. Mieszamy zawartość. Wskazane jest użycie patelni głębokiej, najlepiej typu wok

 

7. Po około 10 minutach danie jest gotowe do spożycia
W czasie gdy kurczak z warzywami duszą się, możemy przygotować sobie ryż, makaron (najlepiej makaron chiński lub ryżowy) albo pieczywo. W formie dietetycznej zaleca się jedzenie kurczaka z warzywami bez żadnych dodatków.
Jeśli nie mamy możliwości skorzystania z warzyw świeżych, można zastąpić je mieszanką warzyw mrożonych, jakie dostępne są w każdym sklepie. Zestaw warzyw można także dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.

 

Jeśli ktoś nie lubi sosu z pomidorów, może z niego zrezygnować, zastępując go np. sosem sojowym lub sezamowym. Wówczas sosów tych nie należy smażyć, a polać nimi gotowe już warzywa i kurczaka.

Smacznego!

 

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Content is protected !!