Zapomnij o żylakach, alergiach i wysokim ciśnieniu. Jeśli masz je w swoim ogrodzie, wiosną koniecznie je zastosuj

Hodowcy winorośli z takich krajów jak Grecja, Włochy, Francja i Albania, doskonale znają genialne właściwości płynące z ich cennych liści. We współczesnej medycynie, również są wykorzystywane w dużym stopniu i są niezwykle ważną częścią naszej codziennej diety.

 

Poznaj najważniejsze i najkorzystniejsze zalety liści winorośli, wykorzystywane w diecie człowieka.

 

ZALETY LIŚCI WINOROŚLI: 

  •  Dzięki zawartości niezwykłej, specyficznej kombinacji przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych, zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych,
  •  Chronią przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi oraz wzmacniają odporność,
  •  Obecny zarówno w liściach, jak i w owocach cenny resweratol, skutecznie spowalnia procesy starzenia się i z pewnością docenią to kobiety w każdym wieku,
  •  Skutecznie obniżają ciśnienie krwi, chronią naczynia krwionośne i pobudzają krążenie krwi,
  •  Oczyszczają drogi moczowe, pęcherz i nerki.

 

Jak je skutecznie stosować?

Najbardziej popularne jest stosowanie liści do leczniczych okładów – działają podobnie do liści kapusty. Wystarczy je lekko ubić i nakładać na zmienione chorobowo miejsca. Ponadto, genialne działanie ma również przygotowana herbatka z suszonych liści winogron.

 

Wystarczy zalać 200 ml wrzącej wody, 2 łyżeczki suszonych liści winogron i zaparzać przez 4 minuty. Skutecznie złagodzi objawy grypy i przeziębienia.

 

Oprócz tego, regularne spożywanie herbatki z liści winorośli, chroni wątrobę, pobudza pracę jelit i zapobiega takim chorobom jak nadciśnienie i cukrzyca. W sezonie grypowym, wystarczy pić herbatkę co najmniej raz dziennie, aby wzmocnić swoją odporność.

 

Równie skuteczne i genialne zastosowanie liści winorośli ma również przy chorobach skóry, obrzękach, zaczerwienieniach, swędzeniu i podrażnieniach. W tym przypadku, najlepszy jest sporządzony z liści wywar lub kojąca kąpiel z ich dodatkiem do wody, co skutecznie złagodzi różnego pochodzenia zapalenia skóry.

 

 

Jeśli doskwiera ci np. ból kolan – w 500 ml wody, zagotuj 30 liści winorośli i zaparzaj przez 15 minut pod przykryciem. Wywar, przygotowany w ten sposób, stosuj w postaci kompresów z jałowej gazy i zaparzonych liści winogron na bolące miejsce.

 

Przyłożony kompres, owiń folią spożywczą lub ciepłym ręcznikiem i zostaw na całą noc. W razie potrzeby, czynność powtórz.

 

Z liści winorośli, możesz przygotować również pyszny, domowy dżem. Powodzenia!

error: Content is protected !!