Jeże w pomidorach – Genialne danie obiadowe, które zachwyci wszystkich bez wyjątku. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Delikatne, soczyste i smaczne jeże w pomidorach, to doskonałe danie dla każdego i na każdą okazję. Pięknie wyglądają i smakują wyjątkowo, a aromatyczny sos długo nie pozwoli o sobie zapomnieć.

 

Odkąd pierwszy raz pojawiły się na moim stole, bliscy, rodzina i znajomi ciągle o nie pytają. Zdradziłam już przepis wszystkim i za każdym razem pochwał nie ma końca. Nie zwlekaj dłużej, podwiń rękawy i do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mielone mięso z indyka 500 g
  • Natka pietruszki 30 g
  • Chleb 70 g
  • Mleko 100 ml
  • Jajko 1 szt.
  • Ryż basmati 120 g
  • Czosnek suszony 1 łyżeczka
  • Cebula 150 g
  • Pomidory 3 szt.
  • Papryka 150 g
  • Pieprz czarny 1 łyżeczka
  • Papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż opłucz pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie zalej gorącą wodą i odstaw.

2. W wygodnej misce, dokładnie wymieszaj mięso mielone z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, namoczonym wcześniej w mleku chlebem i połową przypraw.

3. Na rozgrzanej, wysokiej patelni z olejem, podsmaż na złoty kolor posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj umytą i oczyszczoną z nasion paprykę, pokrojoną w kostkę.

4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kosteczkę i dodaj do cebulki i papryki. Dopraw do smaku pozostałymi przyprawami i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

5. W tym czasie, uformuj z mięsa spłaszczone kulki i obtocz je w odsączonym z wody ryżu. Poukładaj je na przygotowanym wcześniej sosie. Przykryj pokrywką i duś przez 30 minut – do miękkości. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp mięsne jeże obficie posiekanymi ziołami i wołaj bliskich na pyszną ucztę. Smacznego!

error: Content is protected !!