Najdelikatniejsze kakaowo- czekoladowe ciasto, które pokochasz.

Kakaowo- twarogowe ciasto jest jednym z najprostszych i najlepszych ciast jakie znam. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy oraz na spotkania w gronie rodzinnym. Podczas pieczenia uwodzicielski czekoladowy zapach unosi się w całym domu! Gwarantuję, że zakochacie się w tym cieście już od pierwszego, puszystego kęsa. Jest to idealna propozycja gdy macie ochotę na coś czekoladowego a zarazem lekkiego. Uwaga! Lepiej przygotować go więcej, ponieważ potrafi bardzo szybko zniknąć z blachy.

 

Składniki:

 

Produkty sypkie:
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g cukru pudru (do masy twarogowej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Pozostałe składniki:
  • 250 g masła
  • 700 g twarogu
  • 1 żółtko do ciasta + 3 żółtka do twarogu
  • 4 białka

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kakaowego ciasta. Najpierw mieszamy sypkie składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do nich masło, 3 żółtka oraz kakao. Postępujemy tak jak w przypadku zwykłego kruchego ciasta- wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na dwie połowy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie przystępujemy do przygotowania masy twarogowej. Do rozdrobnionego twarogu dodajemy 150 g cukru pudru, 1 żółtko, cukier waniliowy oraz pianę ubitą z 4 białek. Pamiętajcie o delikatnym mieszaniu piany z masa twarogową- zbyt intensywne mieszanie może pozbawić naszą masę lekkości! Jeśli ktoś lubi świeżość aromatu cytrynowego, może dodać do masy twarogowej trochę startej skórki cytrynowej. Blaszkę do pieczenia (koniecznie z wysokimi ściankami) wykładamy papierem do pieczenia.

 

 

Po upływie 30 minut, wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Pierwszą połowę (oczywiście po uprzednim odwinięciu z folii) rozwałkowujemy lub rozgniatamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dokładnie spód blaszki do pieczenia. Następnie, na tak przygotowany spód, wykładamy masę twarogową. Całość przykrywamy drugą połową ciasta. Najlepszy efekt uzyskacie ścierając ciasto na tarce o grubych oczkach, tworząc niezbyt wyrównaną i lekką pierzynkę dla masy twarogowej. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Poziom wypieczenia ciasta kontrolujemy drewnianym patyczkiem, aż do wyciągnięcia z niego suchego patyczka.

 

Smacznego! Nie zapomnijcie o udostępnieniu przepisu, aby go nie zgubić!

error: Content is protected !!