Przedstawiamy trzy niezwykłe przepisy na zwyczajnego kalafiora. Po ich przygotowaniu zrozumiesz, że z kalafiorem można zdziałać cuda!
W Anglii kalafior jest tak popularny, że istnieje przysłowie: „ Najlepsze z kwiatów to kwiaty kalafiora ”. I nie bez powodu, ponieważ dietetycy uważają tę kapustę za jedno z najbardziej przydatnych warzyw pod względem zawartości składników odżywczych i ich strawności.
Doceń zaletę kalafiora, który normalizuje równowagę hormonalną w ciele kobiety, co jest szczególnie ważne po trzydziestce, a tym samym zapobiega rozwojowi raka piersi.
Pieczony kalafior może być przekąską, przystawką i daniem głównym. Wystarczy poświęcić trochę czasu podczas gotowania, dodać przyprawy – a uzyska on fantastyczny smak.
Propozycja Nr 1:
Kalafior z czosnkiem, papryką i pomidorami
To danie jest fantastyczne i nie zaszkodzi osobom na diecie. Możesz podawać z mięsem, rybami, warzywami, kromką chleba żytniego, z makaronem lub ryżem.
SKŁADNIKI
-
1 kg kalafiora
-
4 ząbki czosnku
-
4 łyżki wina wytrawnego
-
1 łyżeczka papryki
-
400 ml pomidorów w puszce
-
40 g okruchów migdałów
-
pół pęczka pietruszki
-
pół pęczka tymianku
-
skórka i sok z jednej cytryny
-
oliwa z oliwek
-
sól morska do smaku
-
mielony czarny pieprz do smaku
GOTOWANIE
1. Obierz czosnek, a następnie zetrzyj go w moździerzu z papryką i liśćmi tymianku. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i dopraw do smaku.
2. Usuń skórkę z cytryny i włóż do osobnej miski.
3. Przytnij zewnętrzne liście kalafiora. Wytnij łodygę, aby kalafior mógł stać płasko na powierzchni.
4. Wetrzyj w kalafior mieszanką czosnkową, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym wypełnionym winem i sokiem z cytryny.
5. Piecz w gorącym piekarniku przez około 1 godzinę 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
6. Wyjmij z piekarnika, dodaj pokrojone pomidory. Posyp kalafior skórką z cytryny i pozostałymi liśćmi tymianku.
7. Ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aby kalafior się zarumienił.
8. Podsmaż migdały na suchej patelni przez 2-3 minuty.
9. Posyp kalafior orzechami i grubo posiekaną natką pietruszki. Polej oliwą z oliwek i pokrój na porcje.
10. Zapiekanka z kalafiora jest gotowa. Smacznego!
Propozycja Nr 2:
Kalafior z zirą, kolendrą i migdałami
SKŁADNIKI
-
1 głowa kalafiora, podzielona na kwiatostany
-
skórka z jednej cytryny
-
1 łyżka masła
-
1-2 suszone papryki chili
-
1 garść suszonych i zmiażdżonych migdałów
-
2 łyżeczki Zira Seed
-
2 łyżeczki nasiona kolendry
-
oliwa z oliwek
-
sól do smaku
GOTOWANIE
1. W słonej wodzie zagotuj kalafior (wystarczy kilka minut), a następnie odcedź na durszlaku.
2. Zetrzyj chili, przyprawy i sól w moździerzu, a następnie wymieszaj z migdałami, oliwą i masłem, usmaż na patelni.
3. Po kilku minutach dodaj ten sam kalafior.
4. Kiedy będzie dobrze zrumieniony, posyp go skórką z cytryny i dobrze wymieszaj.
5. Następnie włóż kalafior do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż powstanie chrupka skorupka.
Smacznego!
Propozycja Nr 3:
Kalafior z anchois i szafranem z sosem winnym
SKŁADNIKI
-
1 duża główka kalafiora
-
3 małe cebule
-
6 filetów anchois w oleju
-
6 ząbków czosnku
-
6 dużych zielonych oliwek (bez pestek)
-
500 ml białego wina
-
1 szczypta szafranu (opcjonalnie)
-
oliwa z oliwek
GOTOWANIE
1. Pokrój cebule na ćwiartki, podziel je na warstwy i ułóż na głębokiej patelni.
2. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, anchois i smaż, od czasu do czasu mieszając.
3. Obierz i posiekaj czosnek, usuń nasiona z oliwek, dodaj wszystko do cebuli i anchois.
4. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie wlej wino i dodaj szafran lub inne przyprawy. Sos jest gotowy.
5. Zacznij od przygotowania kalafiora. Przytnij zewnętrzne liście. Wytnij łodygę, aby kalafior mógł stać płasko na powierzchni, a następnie za pomocą ostrego noża wykonaj głębokie nacięcie w kształcie krzyża w łodydze.
6. Włóż kalafior do garnka z sosem, dodaj twaróg i polej po wierzchu 1 łyżką oleju.
7. Wymieszaj kalafior z sosem, połóż na nim trochę cebuli, a następnie zagotuj.
8. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym w piekarniku na 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki. Podczas pieczenia kontynuuj podlewanie sokiem z patelni.
9. Przenieś kalafior do naczynia i udekoruj mieszanką miękkiej cebuli, oliwek i aromatycznego sosu na wierzchu.
Smacznego!