Kapusta kiszona z dynią – Zawsze już będziesz robić w ten sposób.

Kapusta kiszona jest jedną z moich największych słabości. Nie wyobrażam sobie mojego menu przez dłuższy czas bez tego produktu. Bardzo często przyrządzam dania z kapustą w roli głównej.
Dzięki temu przepisowi, podpowiemy ci jak przyrządzić pyszną kapustę kiszoną z dodatkiem świeżej dyni.

SKŁADNIKI
  • 250 g kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g dyni
  • 100 g papryki
  • ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw posiekaj drobno kapustę i przełóż do głębokiej miski.

2. Dodaj cukier, sól i ugnieć kapustę rękami, aby puściła sok.

3. Następnie dodaj do kapusty przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarenka pieprzu i liście laurowe.

4. Paprykę umyj i pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.

5. Dynię obierz i pokrój w paski. Dodaj do reszty składników.

6. Dobrze wymieszaj zawartość miski i przełóż do słoika.

7. Słoik należy przykryć gazą i odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Raz dziennie trzeba przekłuwać kapustę w kilku miejscach, aby wypuścić powstały gaz.

Dynia nadaje kapuście oryginalny słodkawy smak, usuwając nadmierną gorycz i kwas. Spróbuj przynajmniej raz przyrządzić kiszoną kapustę według tego przepisu, a gwarantuję, że się w nim zakochasz.

Kapusta kiszona w słoiku jest doskonale przechowywana zarówno w lodówce, jak i w domowej spiżarni. Zawsze możesz mieć pod ręką tą pyszną chrupiącą przekąskę.

error: Content is protected !!