Kapusta marynowana z marchewką i czosnkiem – Tak pysznej kapusty jeszcze nie jadłaś. Dzięki tym dodatkom jest na prawdę wyjątkowa
Najlepszą na świecie kapustę marynowaną robiła moja ukochana babcia. Dostałam od niej przepis i od wielu lat ciągle ją udoskonalałam, aby smakowała dokładnie tak jak przed laty na niedzielnym obiedzie u niej.
Przygotowanie jej, nie wymaga żmudnego szatkowania, bo kroisz ją tylko na ćwiartki, więc z minimalnym zestawem łatwo dostępnych składników i z wykorzystaniem małego wysiłku i czasu, przygotujesz smaczny, aromatyczny i chrupiący dodatek do każdego dania mięsnego. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Biała kapusta 1 szt.
-
Marchewka 2 szt.
-
Czosnek 5-6 ząbków
-
Kolendra 0,5-1 łyżeczki
-
Woda 1 L
-
Cukier 3 łyżki
-
Sól 2 łyżki stołowe
-
Olej słonecznikowy 100 ml
-
Ocet winny 100 ml
-
Czarny pieprz w ziarenkach 4-5 szt.
-
Liść laurowy 2-3 szt.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę oczyść,zdejmij wierzchnie liście i przekrój na cztery części.
2. Następie przełóż kapustę do garnka z wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie, odcedź ją i włóż do miski z lodowatą wodą. Jak tylko woda się nagrzeje, niezwłocznie wymień ją na świeżą – zimną.
3. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do garnka, wlej 1 litr wody, dodaj cukier, sól, olej, ocet, pieprz i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i odstaw.
4. Do gorącej marynaty, dodaj startą marchewkę i kolendrę, potem ją wystudź. Kapustę włóż do miski, posyp czosnkiem i zalej przygotowaną marynatą.
5. Miskę z kapustą, przykryj talerzem i obciąż ciężkim przedmiotem lub butelką z wodą i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień.