Kapusta marynowana z marchewką i czosnkiem – Tak pysznej kapusty jeszcze nie jadłaś. Dzięki tym dodatkom jest na prawdę wyjątkowa

Najlepszą na świecie kapustę marynowaną robiła moja ukochana babcia. Dostałam od niej przepis i od wielu lat ciągle ją udoskonalałam, aby smakowała dokładnie tak jak przed laty na niedzielnym obiedzie u niej.

 

 

Przygotowanie jej, nie wymaga żmudnego szatkowania, bo kroisz ją tylko na ćwiartki, więc z minimalnym zestawem łatwo dostępnych składników i z wykorzystaniem małego wysiłku i czasu, przygotujesz smaczny, aromatyczny i chrupiący dodatek do każdego dania mięsnego. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Biała kapusta 1 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Czosnek 5-6 ząbków
  • Kolendra 0,5-1 łyżeczki
  • Woda 1 L
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól 2 łyżki stołowe
  • Olej słonecznikowy 100 ml
  • Ocet winny 100 ml
  • Czarny pieprz w ziarenkach 4-5 szt.
  • Liść laurowy 2-3 szt.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę oczyść,zdejmij wierzchnie liście i przekrój na cztery części.

 

2. Następie przełóż kapustę do garnka z wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie, odcedź ją i włóż do miski z lodowatą wodą. Jak tylko woda się nagrzeje, niezwłocznie wymień ją na świeżą – zimną.

 

3. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do garnka, wlej 1 litr wody, dodaj cukier, sól, olej, ocet, pieprz i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i odstaw.

 

4. Do gorącej marynaty, dodaj startą marchewkę i kolendrę, potem ją wystudź. Kapustę włóż do miski, posyp czosnkiem i zalej przygotowaną marynatą.

 

5. Miskę z kapustą, przykryj talerzem i obciąż ciężkim przedmiotem lub butelką z wodą i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień.

 

 

Przed podaniem, marynowaną kapustę należy pokroić na mniejsze kawałki. Nie zapomnij również o smacznej marchewce, którą możesz ułożyć na wierzchu. Smacznego!
error: Content is protected !!