Niezwykle aromatyczna kapusta w gorącej solance z czosnkiem i octem. Każdy ją pokocha.

Kapusta w gorącej solance jest popularnym daniem, które wyróżniają niedrogie składniki, co za tym idzie, każdy może sobie pozwolić na przygotowanie tego niezwykłego dodatku.

 

Kapusta kiszona finalnie jest bardzo soczysta, zachowuje swoją chrupkość oraz podbija kubki smakowe wszystkich gości.
Sprawdza się idealnie jako przystawka, dodatek do pierwszego dania lub zapiekanek. Chcemy pokazać ci, że jej przygotowanie jest banalnie proste, abyś i ty mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem.

 

Składniki:

  • 2-3 kg kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1.5l wody
  • 2 łyżki soli
  • 9 łyżek cukru
  • 200 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
Pierwszym krokiem jest przygotowanie solanki. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier oraz pieprz mielony. Gotuj do momentu wrzenia.

 

W tym czasie, możesz zająć się kapustą. Przekrój ją na pół, a następnie każdą połowę na 6 równych części. Jeżeli wolisz, możesz też ją poszatkować, lecz jest to bardziej pracochłonne.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Obierz także czosnek, pokrój na małe części i wymieszaj wraz z kapustą i marchwią.

Zalej przygotowane składniki gorącą solanką. Odczekaj aż wszystko ostygnie, następnie wstaw wszystko do lodówki i pozostaw w niej naszą kapustę na jeden dzień.

Gotowe! Banalnie proste, prawda?

Możesz delektować się niezwykłym smakiem. Kapustę wykorzystaj jako dodatek do różnych dań. Możesz przygotować z niej surówkę, lub podać jako przystawkę. Świetnie sprawdzi się także w towarzystwie duszonego mięsa (gdy będziesz je gotować, pod koniec dorzuć do garnka kapustę, która nada niezwykły aromat, a sama przejdzie smakiem potrawy).

 

Spróbuj przygotować kapustę w solance i nie zapomnij, aby podzielić się z nami opinią w komentarzach. Jeżeli jesteś zadowolony z dania, nie zapomnij polecić niezwykłego przepisu swoim znajomym w mediach społecznościowych.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!