To pyszne danie, które jest lepsze od klasycznych gołąbków. Zaskoczy Cię jak się je przygotowuje.

Liście młodej kapusty ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu twardą część odetnij, a liście odłóż do schłodzenia. W między czasie przygotuj nadzienie. Filet z kurczaka opłucz i pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z pomidorkami. Następnie posiekaj szczypiorek i koperek.

 

Do głębokiej miski przełóż wszystkie składniki, dodaj przyprawy i wymieszaj. Zetrzyj ser, dodaj do miski i ponownie wymieszaj.

 

Teraz czas na formowanie bomb. Liście kapusty rozłóż, do środka włóż porcję nadzienia i brzegi liści zawiń do wewnątrz tak by przykryły nadzienie i uformowały się w kulkę.

 

Po przygotowaniu wszystkich liści przełóż je do naczynia żaroodpornego, posmarowanego wcześniej olejem. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem i solą, polej sosem kapustę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika posyp bomby posiekanymi ziołami, dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne.

 

Mam nadzieję, że cała rodzina doceni to danie i będą wdzięczni za jego przygotowanie! Kapuściane bomby to idealna potrawa nie tylko na co dzień, sprawdzi się świetnie również na świątecznym stole. Życzę smacznego.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!