
Na początku należy przyrządzić marynatę, piwo, olej, miód, przyprawa do gyrosa – wszystko mieszamy.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojone w plastry ziemniaki. Posmaruj je cienką warstwą przygotowanej marynaty. Resztę mieszanki pozostaw do marynowania mięsa. Karkówkę umieść w marynacie i odłóż na około 30 minut.

Następnie obierz cebulę i pokrój ją w krążki lub piórka, a boczek w kostkę. Tak przygotowane składniki umieść na ziemniakach.

Na samą górę układamy zamarynowaną karkówkę.

Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach.

W między czasie przyrządzamy sos. Jogurt naturalny lub śmietanę połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy, mogą być to np. zioła.

Gdy danie jest już gotowe to zalej je przygotowanym wcześniej sosem i włóż jeszcze na kilka minut do piekarnika. Możesz dołożyć jeszcze warzywa lub inne wybrane prze Ciebie dodatki. Jest to idealne danie dla wielbicieli mięsa.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.