Karkówka duszona w cebuli – Nigdy nie jadłam jej lepiej przyrządzonej.
28 138
Karkówka przygotowana według tego sprawdzonego przepisu jest miękka i soczysta, wprost rozpływa się w ustach. Dzięki temu, że jest duszona w cebuli z dodatkiem keczupu jest też niezwykle aromatyczna i delikatna. Przyznam się w sekrecie, że zwariowałam na jej punkcie, podobnie jak moja rodzina. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
4 – 5 kotletów z karkówki
6 średnich cebul
100 ml keczupu ( np. Kotlin)
papryka słodka mielona
sól
pieprz
oliwa z oliwek lub olej
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek przygotuj dużą patelnię lub rondel z pokrywką.
2. Karkówkę pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą. Dopraw solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i odstaw na 30 minut.
3. Po upływie tego czasu, usmaż kotlety z karkówki na rozgrzanej patelni z olejem, po obu stronach na złoty kolor. Potem przełóż je na talerz, aby odpoczęły.
4. Na tym samym tłuszczu, po smażeniu karkówki, zeszklij obraną i pokrojoną w piórka cebulę, doprawioną solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
5. Do zeszklonej cebuli, na patelnię pod cebulką, ułóż usmażone wcześniej kotlety.
6. Teraz, w 1 szklance ciepłej wody, wymieszaj keczup i zalej mieszanką, karkówkę pod cebulką.
7. Duś karkówkę do miękkości pod pokrywką, przez 90 – 100 minut. Pod koniec duszenia, spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Smacznego!