Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni cygańskiej, ten przepis zdecydowanie Cię zachwyci. Przepis sprawdzi się wyśmienicie jako pomysł na danie z grilla.

Karkówka z tego przepisu rozkocha Ciebie i Twoich bliskich!

Prosty przepis, który przypadnie do gustu fanom kuchni cygańskiej. Ten typ dania jest idealny na grilla latem. Na pewno tak przygotowanej karkówki jeszcze nie jadłeś. Koniecznie wypróbuj! Zdradzę Ci sekret na przepyszną karkówkę, której nie odmówi żaden mężczyzna.

Składniki:

  • 600 ml piwa jasnego
  • 1,5 kg karkówki
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g bekonu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • Biała i czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Miód
  • Przyprawa do gyrosa
  • Przyprawy, które lubisz
  • Pęczek świeżej natki pietruszki

Jak przygotować?

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski dodajemy olej, piwo, miód i przyprawy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, a następnie smarujemy je przygotowaną marynatą.

Resztę wykorzystujemy do zamarynowania mięsa – karkówkę kroimy w plastry. Ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia.

Białą i czerwoną cebulę obieramy, a następnie kroimy w plastry. Rozkładamy na ziemniakach. Bekon kroimy w kostkę i również kładziemy na ziemniakach i cebuli.

Na całość wykładamy karkówkę w marynacie.

Blaszkę należy przykryć folią aluminiową, a piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę.

Teraz możemy zabrać się za przygotowanie sosu czosnkowego. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko dodajemy do śmietany i mieszamy. Przyprawiamy według swojego gustu.

Około 10 minut przed końcem pieczenia, otwieramy piekarnik i zdejmujemy folię. Polewamy mięso sosem czosnkowym i wkładamy na nowo do piekarnika. Pieczemy aż mięso będzie zarumienione.

To wszystko. Pyszna i prosta w wykonaniu karkówka gotowa. Idealnie sprawdzi się na letni wieczór na przykład na działce. Smacznego!

error: Content is protected !!