Karkówkę z pieca po cygańsku można łatwo samemu przyrządzić w domowej kuchni. Poznaj przepis.

Jeśli jesteś smakoszem karkówki to mamy dla ciebie przepis na niesamowicie pyszną i kruchą karkówkę po cygańsku. Jest prosta do przyrządzenia we własnym domu, a smakuje jakby była z najlepszej restauracji.

 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 100 g bekonu
  • 60 ml jasnego piwa
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1,5 kg karkówki
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 cebule (czerwona i biała)
  • przyprawa do gyrosa
  • pęczek pietruszki
  • pieprz, sól, czosnek do smaku
  • 200 g śmietany kremówki

 

Przygotowanie:

Na początku należy przyrządzić marynatę, piwo, olej, miód, przyprawa do gyrosa – wszystko mieszamy.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojone w plastry ziemniaki. Posmaruj je cienką warstwą przygotowanej marynaty. Resztę mieszanki pozostaw do marynowania mięsa. Karkówkę umieść w marynacie i odłóż na około 30 minut.

Następnie obierz cebulę i pokrój ją w krążki lub piórka, a boczek w kostkę. Tak przygotowane składniki umieść na ziemniakach.

Na samą górę układamy zamarynowaną karkówkę.

Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach.

W między czasie przyrządzamy sos. Jogurt naturalny lub śmietanę połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy, mogą być to np. zioła.

Gdy danie jest już gotowe to zalej je przygotowanym wcześniej sosem i włóż jeszcze na kilka minut do piekarnika. Możesz dołożyć jeszcze warzywa lub inne wybrane prze Ciebie dodatki. Jest to idealne danie dla wielbicieli mięsa.

 

Karkówkę można serwować z kluskami śląskimi, ziemniakami czy puree warzywnym. Tak marynowane mięso możesz również ugrilować. Danie gotowe, smacznego!

error: Content is protected !!