Kasza Gryczana – Tak ugotowana jest perfekcyjna.

Kasza gryczana jest integralną częścią zdrowej diety. Jest również bardzo ważnym składnikiem w jadłospisie, na każdym etapie życia człowieka. To podstawowe źródło błonnika, składników mineralnych i witamin.

Zdrowa, tania i jeśli zostanie prawidłowo ugotowana, okazuje się być również pyszna. Z kaszy gryczanej można przygotować wiele potraw. Może służyć jako nadzienie do naleśników lub w zastępstwie ryżu w gołąbkach. Spróbuj ugotować kaszę gryczaną w ten sposób i przekonaj się, jaka może być smaczna.

 

ZALETY GRYKI

1. Gryka ma jeden z najniższych wskaźników glikemicznych wśród wszystkich zbóż. Z tą kaszą nie grozi Ci cukrzyca.

 

2. Gryka wiąże zły cholesterol i zapobiega jego wchłanianiu przez organizm.

3. Jest bogata w białko roślinne, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podobnie jak aminokwasy – lizyna i arginina, które biorą udział w budowie tkanki mięśniowej, wspierają układ odpornościowy i przyczyniają się do redukcji tkanki tłuszczowej.

 

4. W przeciwieństwie do innych zbóż, gryka nie zawiera glutenu. Dla osób wrażliwych na gluten jest to świetny produkt.

5. To zboże zawiera witaminy takie jak P, B1, B3, B5 i B6, które poprawiają metabolizm, uczestniczą w syntezie hemoglobiny, mają korzystny wpływ na stan skóry i przyspieszają gojenie się skóry. Gryka zawiera również: magnez, żelazo, fosfor i błonnik.

 

6. Ma w swoim składzie również przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne. Te flawonoidy wzmacniają również naczynia krwionośne.

 

Oto 5 sprawdzonych rad, jak idealnie ugotować sypką kaszę gryczaną:

1. Dobrą kaszę uzyskamy tylko z dobrych zbóż. Trzeba uważać, aby jej nie rozgotować, ma wtedy jasny kolor. Kasza do ugotowania musi być w całych ziarnach, nie rozdrobnionych.

2. Przed gotowaniem kilkakrotnie opłucz kaszę pod bieżącą ciepłą wodą.

 

3. Stosunek wody do kaszy powinien wynosić 2:1. Nie zapomnij posolić wody przed wrzuceniem kaszy.

4. Posoloną wodę w garnku doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp kaszę, wlej trochę oleju i mieszaj, dopóki woda ponownie się nie zagotuje. Licząc od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj kaszę 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Aby kasza była sypka, nie mieszaj jej podczas gotowania.

5. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę. Na koniec dodaj trochę masła, śmietany lub oliwę z oliwek, które są idealnym dodatkiem do kaszy gryczanej.

Smacznego!

error: Content is protected !!