Niedrogie, pyszne i co najważniejsze – syte danie. Gwarantuję, że zjedzą je chętnie nawet ci, którzy do teraz nie przepadali za kaszą gryczaną. Dodam, że gryka pomaga oczyścić organizm i jest łatwo przyswajalna. Do dzieła!
SKŁADNIKI
300 g mięsa mielonego
150 g kaszy gryczanej
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki oleju
liść laurowy do smaku, kilka gałązek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
1. Opłucz i osusz grykę na lekko naoliwionej patelni. Potem odstaw, niech czeka na swoją kolej.
2. Tymczasem drobno posiekaj cebulę, usmaż ją z mielonym mięsem i startą na tarce o grubych oczkach marchewką.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj.
4. Następnie dodaj grykę i zalej wrzącą wodą. Kasza musi być nią przykryta.
5. Dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki, posól i duś pod przykryciem na małym ogniu.
6. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz liść laurowy i wszystko wymieszaj. Gotuj, aż kasza wchłonie nadmiar płynu.