Kaszotto z mięsem mielonym – Zachwyć domowników niezwykłym smakiem zwykłego dania.

Niedrogie, pyszne i co najważniejsze – syte danie. Gwarantuję, że zjedzą je chętnie nawet ci, którzy do teraz nie przepadali za kaszą gryczaną. Dodam, że gryka pomaga oczyścić organizm i jest łatwo przyswajalna. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 300 g mięsa mielonego
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • liść laurowy do smaku, kilka gałązek natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Opłucz i osusz grykę na lekko naoliwionej patelni. Potem odstaw, niech czeka na swoją kolej.

 

2. Tymczasem drobno posiekaj cebulę, usmaż ją z mielonym mięsem i startą na tarce o grubych oczkach marchewką.

 

3. Dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj.

 

4. Następnie dodaj grykę i zalej wrzącą wodą. Kasza musi być nią przykryta.

 

5. Dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki, posól i duś pod przykryciem na małym ogniu.

 

6. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz liść laurowy i wszystko wymieszaj. Gotuj, aż kasza wchłonie nadmiar płynu.

 

7. Kasza gryczana z mięsem mielonym gotowa.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!