Kieszonki z mielonego mięsa z jajkiem sadzonym – Szybkie, smaczne i oryginalne danie dla każdego
1 851
Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych, które usmażysz wszystkie jednocześnie – w piekarniku. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych domowników.
Wiem doskonale, że każdy z nas ma swój ulubiony zestaw przypraw i upodobania dotyczące wyboru rodzaju mięsa, więc z powodzeniem możesz je zastosować według własnych upodobań. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
1 marchewka
1 cebula
6 jajek
1 bułka pszenna
1 szklanka mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
ulubione przyprawy do smaku
10 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. W wygodnej misce, dokładnie wymieszaj ze sobą mięso mielone, dodaj 1 jajko oraz namoczoną wcześniej bułkę, marchew i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podziel mięso na pięć części i uformuj z niego kieszonki (jak na zdjęciu).
3. Ułóż gotowe kieszonki na blaszkę, wysmarowaną olejem i do każdej, wbij 1 surowe jajko. Dopraw solą.
4. Piecz kieszonki z jajkiem w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 35 minut. Przed podaniem, udekoruj kieszonki świeżą, posiekaną zieleniną. Smacznego!
Kieszonki z jajkiem to świetna propozycja na oryginalny obiad, podane z puerre ziemniaczanym i surówką ze świeżych warzyw smakuje obłędnie!