Kieszonki z mielonego mięsa z jajkiem sadzonym – Szybkie, smaczne i oryginalne danie dla każdego

Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych, które usmażysz wszystkie jednocześnie – w piekarniku. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych domowników.

 

Wiem doskonale, że każdy z nas ma swój ulubiony zestaw przypraw i upodobania dotyczące wyboru rodzaju mięsa, więc z powodzeniem możesz je zastosować według własnych upodobań. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • 1 bułka pszenna
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku
  • 10 ml oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

2. W wygodnej misce, dokładnie wymieszaj ze sobą mięso mielone, dodaj 1 jajko oraz namoczoną wcześniej bułkę, marchew i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podziel mięso na pięć części i uformuj z niego kieszonki (jak na zdjęciu).

3. Ułóż gotowe kieszonki na blaszkę, wysmarowaną olejem i do każdej, wbij 1 surowe jajko. Dopraw solą.

 

4. Piecz kieszonki z jajkiem w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 35 minut. Przed podaniem, udekoruj kieszonki świeżą, posiekaną zieleniną. Smacznego!

 

Kieszonki z jajkiem to świetna propozycja na oryginalny obiad, podane z puerre ziemniaczanym i surówką ze świeżych warzyw smakuje obłędnie!

error: Content is protected !!