Kiszone ogórki z dodatkiem musztardy- Tak pysznej przekąski nigdy jeszcze nie jadłaś. Zapraszam na przepis.

W Polskiej kuchni najbardziej znanym warzywem są ogórki. Idealnie pasują podczas obiadu , ale także są świetnym rozwiązaniem na szybką przekąskę podczas spotkań ze znajomymi.

 

Jak myślisz czy da się połączyć musztardę z pysznymi oraz bardzo chrupiącymi ogórkami? Owszem , poniżej znajdziesz rewelacyjny przepis na kiszone ogórki z dodatkiem musztardy. Potrzebne składniki do przygotowania tych ogórków są bardzo łatwo dostępne.

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • Ogórki- 4 kg
  • Czosnek- 2 główki
  • Koper- cały pęczek
  • Cukier- 200 g
  • Czernym mielony pieprz- 1 łyżeczka
  • Ocet- 200 ml
  • Olej roślinny- 200 ml
  • Sól- 2 łyżki
  • Musztarda w proszku- 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Umyj dokładnie ogórki w zimnej wodzie, następnie przez dwie godziny je tak pozostaw. Po upływie tego czasu pokrój wszystkie ogórki na małe kawałki. Gdy Twoje ogórki są wielkie to pokrój je na 8 części. Mniejsze ogórki warto pokroić na cztery kawałki.

 

2.Wszystkie płynne oraz suche składniki połącz ze sobą. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, całość dokładnie wymieszaj.

 

3.Tak przygotowaną zalewę , wlej do pokrojonych ogórków, następnie odstaw na około 3 godziny. Co jakiś czas pamiętaj , aby całość wymieszać. Po upływie tego czasu przełóż ogórki do słoików o pojemności litra lub 1,5 l i całość dokładnie zalej przygotowaną marynatą.

 

Zakręć mocno każdy słoik, następnie poddaj go pasteryzacji przez 15 minut. Gdy ten czasu upływnie , zawiń wszystkie słoiki w ręcznik i pozostaw je tak do momentu całkowitego ostygnięcia. Po upływie minimum dwóch godzin , Twoje ogórki będą gotowe do spożycia!

error: Content is protected !!