W misce połącz mięso z ryżem i drobno posiekaną cebulą. Umytą marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do mięsa wraz z jajkiem i rozgniecionym czosnkiem.
Dobrze wymieszać z przyprawami. Z masy mięsnej uformować klopsiki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy, olej, czerwoną paprykę, sól i mielony czarny pieprz. Za pomocą trzepaczki wymieszać sos do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozrzedź sos wodą, a następnie polej nim klopsiki. Piec klopsiki w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Na wierzchu posypać tartym serem. Smacznego!
Kapustę drobno posiekać i wymieszać z mielonym mięsem wołowym. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz oraz jajko. Z masy formować kulki i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Na wierzch położyć folię i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.