Mięso w filiżance to nie tylko niezwykle oryginalne danie, ale również niepowtarzalny smak, który zachwyci wszystkich gości. Przepis.

Danie, jakim jest mięso w filiżance, zaskakuje z pewnością swoją nazwą, ale także i smakiem.

 

Całość wygląda zazwyczaj bardzo interesująco, a jeszcze lepiej pachnie. Tak podane gościom danie, robi oszołamiające wrażenie, dlatego warto zainteresować się lepiej, jak przygotować te apetyczne kulki z mięsa, które pokochało już tak wiele osób.

 

Składniki:

  • Twardy ser – 200 g
  • Wieprzowina – 1 kg
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Masło – 50 g
  • Pieczarki – 400 g
  • Cebula – 2 sztuki
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Majonez – 2 łyżki
  • Ziemniaki 4-5 sztuk

 

Sposób przygotowania:

Na początku pokrój mięso na kawałki o wielkości około 1 centymetra. Najlepiej, abyś w ten sposób uzyskał 8-10 sztuk, które rozbijesz i doprawisz wedle uznania solą oraz pieprzem. Następnie ugotuj ziemniaki w mundurkach, po czym je obierz i zetrzyj, gdy już wystygną.

 

Teraz przyszedł czas, aby pokroić cebulę oraz grzyby, które następnie trzeba podsmażyć na oleju słonecznikowym. Je również przypraw wedle uznania.  Teraz zetrzyj twardy ser, weź zwykłe szklanki na herbatę i umieść w nich rozbite kawałki mięsa, tak aby ich końce zwisały sobie z krawędzi.

 

Następnie do szklanek włożyć trzeba pieczarki, cebulę i ser. Teraz całość dociśnij i włóż kawałek masła wraz z ziemniakami i ponownie całość dociśnij tak, aby osiągnąć równą powierzchnię. Wystające brzegi mięsa podnieść i przykryj nimi nadzienie, które znajduje się w szklance. Teraz przyszedł czas na pieczenie całości.

 

W tym celu weź blachę to pieczenie i wyłóż ją folią. Kubki odwróć tak, aby ich zawartość przeniosła się bez utraty kształtu na folię. Teraz posmaruj całość majonezem i włóż do rozgrzanego na 189 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!