Kokosanki – Pyszne domowe ciastka, które zachwycą nie tylko domowników

Uwielbiam kokosanki w każdej postaci. Nie ma nic lepszego, niż domowe, delikatne i puszyste ciasto, obtoczone w sosie czekoladowym i wiórkach kokosowych.

 

Piekę kokosanki, według tego sprawdzonego przepisu od wielu lat i do dziś cieszą się dużym powodzeniem podczas każdej uroczystości rodzinnej w moim domu.

Smakują obłędnie i wyglądają niezwykle apetycznie. Moje dzieci je wprost uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • wiórki kokosowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do jajek, dodaj 150 g cukru i cukier waniliowy. Mieszaj mikserem przez około 3 minuty.

2. Potem, dodaj 125 ml mleka i mieszaj kolejne 3 minuty.

 

3. Następnie dodaj olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

4. Przełóż ciasto do formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem (forma o rozmiarach 20 cm x 20 cm).

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.

 

6. Po tym czasie, odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie wyjmij z formy i ostrożnie usuń papier.

7. Teraz przygotuj sos czekoladowy: Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier, kakao, czekoladę i doprowadź do wrzenia. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu. Ostudź gotowy sos do temperatury pokojowej.

 

8. Schłodzonego biszkopta, pokrój na zgrabne kawałki (ok. 16 kostek). Każdy kawałek, zanurzaj z każdej strony, najpierw w sosie czekoladowym, a następnie w wiórkach kokosowych.

 

Gotowe!

error: Content is protected !!