Koperkowe Bułeczki – Aromatyczne i chrupiące. Domownicy przybiegną do stołu.

Domowym, wypiekanym własnoręcznie pieczywem zaskoczysz z pewnością swoją rodzinę.

Pyszne aromatyczne, chrupiące koperkowe bułeczki kuszą również apetycznym wyglądem. Szybko i łatwo przywołasz do stołu swoje pociechy. Nie wątp więc w swoje kulinarne umiejętności i do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki suchych drożdży
  • 800 g mąki
  • świeży koperek
  • masło do nasmarowania blaszki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wodę z mlekiem. Rozpuść drożdże i dodaj cukier, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut.

2. Potem dodaj olej, jedno jajko i jedno białko (żółtko pozostawiamy do smarowania). Wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto przez co najmniej 15 minut, powinno być miękkie.

3. Teraz drobno posiekaj koperek i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj, koperek powinien być rozmieszczony równomiernie. Następnie przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

4. Po tym czasie podziel ciasto na małe kawałki i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj każdą kulkę, robiąc na nich małe wcięcia. Rozsmaruj na nich masło. Zroluj ciasto i zawiń w ślimaczka.

5. Roztrzep widelcem żółtko z 1 łyżeczką cukru pudru. Poukładaj bułeczki na blaszce i posmaruj je żółtkiem. Przykryj i pozwól odpocząć przez kolejne pół godziny. Piecz w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Smacznego!

error: Content is protected !!