Koperkowe Bułeczki – Aromatyczne i chrupiące. Domownicy przybiegną do stołu.
1 426
Domowym, wypiekanym własnoręcznie pieczywem zaskoczysz z pewnością swoją rodzinę.
Pyszne aromatyczne, chrupiące koperkowe bułeczki kuszą również apetycznym wyglądem. Szybko i łatwo przywołasz do stołu swoje pociechy. Nie wątp więc w swoje kulinarne umiejętności i do dzieła!
SKŁADNIKI
2 szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
100 g masła
1 łyżka margaryny
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
2 jajka
1,5 łyżki suchych drożdży
800 g mąki
świeży koperek
masło do nasmarowania blaszki
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wodę z mlekiem. Rozpuść drożdże i dodaj cukier, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut.
2. Potem dodaj olej, jedno jajko i jedno białko (żółtko pozostawiamy do smarowania). Wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto przez co najmniej 15 minut, powinno być miękkie.
3. Teraz drobno posiekaj koperek i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj, koperek powinien być rozmieszczony równomiernie. Następnie przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
4. Po tym czasie podziel ciasto na małe kawałki i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj każdą kulkę, robiąc na nich małe wcięcia. Rozsmaruj na nich masło. Zroluj ciasto i zawiń w ślimaczka.
5. Roztrzep widelcem żółtko z 1 łyżeczką cukru pudru. Poukładaj bułeczki na blaszce i posmaruj je żółtkiem. Przykryj i pozwól odpocząć przez kolejne pół godziny. Piecz w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.