Koperkowe pierogi z mięsem – Jedzenie ich będzie prawdziwą przyjemnością.

Wszyscy kochamy pierogi. Dobrze wiemy, że ​​80% sukcesu tej potrawy zależy od farszu. To niezwykłe ciasto pierogowe z kefirem i koperkiem sprawi, że będą smaczniejsze i bardziej oryginalne. Spraw przyjemność sobie i swoim bliskim. Zaczynajmy!

 

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • liść laurowy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ubij jajko ze szczyptą soli. Dodaj ciepły kefir i sodę. Dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw na 15 minut.

2. Umyj koperek i usuń grube łodygi. Osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj koperek do masy jajeczno-kefirowej. Dokładnie Wymieszaj.

3. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto.

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut.

5. Mięso mielone posyp przyprawami. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Zalej kilka liści laurowych w 50 ml wrzącej wody. Ostudź i wodę bez liści wlej do mielonego mięsa. Doda mu przyjemnego aromatu.

6. Rozwałkuj cienko ciasto i odciśnij krążki (o średnicy około 4 cm).

7. Nakładaj farsz na środku i sklejaj po bokach (tak jak klasyczne pierogi).

8. Zagotuj wodę, posól ją i dodaj liść laurowy. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie przez około 7 minut.

 

Koperkowe, jogurtowe pierogi gotowe.
Aby smakiem pierogów jeszcze bardziej zaskoczyć, przygotuj małą aromatyczną okrasę. Roztop masło, posiekaj czosnek (lub cebulkę) i podsmaż, dodaj zmielony pieprz.
Smacznego!

error: Content is protected !!