Koperkowe pierogi z mięsem – Jedzenie ich będzie prawdziwą przyjemnością.
4 637
Wszyscy kochamy pierogi. Dobrze wiemy, że 80% sukcesu tej potrawy zależy od farszu. To niezwykłe ciasto pierogowe z kefirem i koperkiem sprawi, że będą smaczniejsze i bardziej oryginalne. Spraw przyjemność sobie i swoim bliskim. Zaczynajmy!
SKŁADNIKI
400 g mąki
200 ml kefiru
1 jajko
1 łyżeczka sody
400 g mięsa mielonego
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
0,5 pęczka koperku
sól, pieprz
liść laurowy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ubij jajko ze szczyptą soli. Dodaj ciepły kefir i sodę. Dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw na 15 minut.
2. Umyj koperek i usuń grube łodygi. Osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj koperek do masy jajeczno-kefirowej. Dokładnie Wymieszaj.
3. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto.
4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut.
5. Mięso mielone posyp przyprawami. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Zalej kilka liści laurowych w 50 ml wrzącej wody. Ostudź i wodę bez liści wlej do mielonego mięsa. Doda mu przyjemnego aromatu.
6. Rozwałkuj cienko ciasto i odciśnij krążki (o średnicy około 4 cm).
7. Nakładaj farsz na środku i sklejaj po bokach (tak jak klasyczne pierogi).
8. Zagotuj wodę, posól ją i dodaj liść laurowy. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie przez około 7 minut.
Koperkowe, jogurtowe pierogi gotowe.
Aby smakiem pierogów jeszcze bardziej zaskoczyć, przygotuj małą aromatyczną okrasę. Roztop masło, posiekaj czosnek (lub cebulkę) i podsmaż, dodaj zmielony pieprz.