Kotleciki drobiowe z miętą – W towarzystwie tego sosu, tworzą perfekcyjne danie
1 738
Mięso drobiowe, świetnie łączy się z wieloma składnikami, zarówno z warzywami jak i z aromatycznymi ziołami. Świetnie smakują usmażone, upieczone w piekarniku oraz polane dowolnym, ulubionym sosem.
Pyszne, delikatne i soczyste kotleciki z papryką i nutką mięty w towarzystwie tego sosu, nie mają sobie równych. Moja rodzina, pokochała je od pierwszego kęsa, a ja robię je bardzo często i z czystą przyjemnością. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
700 g drobiowego mielonego mięsa
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 jajko
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
50 g twardego sera
115 g śmietany
szczypta kminku
szczypta czarnego pieprzu
3 szczypty soli
1 łyżeczka masła
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g szpinaku
mięta do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Do schłodzonego mięsa mielonego, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, cebulę i po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki. Następnie dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę śmietany. Dobrze wszystko wymieszaj.
2. Następnie, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i dobrze wymieszaj.
3. Z masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na złoty kolor po obu stronach.
4. Teraz czas na aromatyczny sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, podsmaż szpinak, potem dodaj resztę śmietany, masło, resztę posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i miętę. Dopraw solą do smaku i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
5. Podawaj gorące kotleciki, polane aromatycznym sosem szpinakowym z miętą. Najlepiej, smakują z puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego!