Kotleciki drobiowe z miętą – W towarzystwie tego sosu, tworzą perfekcyjne danie

Mięso drobiowe, świetnie łączy się z wieloma składnikami, zarówno z warzywami jak i z aromatycznymi ziołami. Świetnie smakują usmażone, upieczone w piekarniku oraz polane dowolnym, ulubionym sosem.

 

 

Pyszne, delikatne i soczyste kotleciki z papryką i nutką mięty w towarzystwie tego sosu, nie mają sobie równych. Moja rodzina, pokochała je od pierwszego kęsa, a ja robię je bardzo często i z czystą przyjemnością. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g drobiowego mielonego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 g twardego sera
  • 115 g śmietany
  • szczypta kminku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 3 szczypty soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g szpinaku
  • mięta do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do schłodzonego mięsa mielonego, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, cebulę i po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki. Następnie dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę śmietany. Dobrze wszystko wymieszaj.

 

2. Następnie, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i dobrze wymieszaj.

 

3. Z masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na złoty kolor po obu stronach.

 

4. Teraz czas na aromatyczny sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, podsmaż szpinak, potem dodaj resztę śmietany, masło, resztę posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i miętę. Dopraw solą do smaku i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

 

5. Podawaj gorące kotleciki, polane aromatycznym sosem szpinakowym z miętą. Najlepiej, smakują z puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego!

error: Content is protected !!