Kotleciki z krabowym nadzieniem – Bardzo często robię je w taki sposób. Moja rodzina je uwielbia

Z pozoru zwykłe kotlety, jednak w środku kryją niebanalne nadzienie. Nie zapomnę zdziwionych min moich bliskich, kiedy pierwszy raz zaserwowałam im kotleciki z krabowym nadzieniem. Oprócz zdziwienia jednak, na ich twarzach gościł również zachwyt i uśmiech. Wiedziałam, że zostaną z nami na dłużej…

 

Szybkie i proste w wykonaniu danie, które w pamięci bliskich pozostanie na długo. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kilograma mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajo kurze
  • bułka tarta
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • ulubione przyprawy do smaku

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 100 g paluszków krabowych
  • 50 g twardego sera
  • 50 g masła

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso włóż do wygodnej miski, dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Potem dodaj śmietanę, jajko i dokładnie wszystko wymieszaj dłonią.

 

3. Teraz przygotuj nadzienie: masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

4. Ser żółty i paluszki krabowe, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

5. Do schłodzonego, rozpuszczonego masła, dodaj ser, paluszki krabowe i dokładnie wszystko wymieszaj.

6. Miski z mięsem i nadzieniem, wstaw do lodówki na godzinę.

 

7. Po tym czasie, mokrymi dłońmi uformuj z mięsa kulki, a następnie je rozpłaszcz.

8. Na środek każdego, nałóż porcję nadzienia i zawiń, formując zgrabne kotleciki.

 

9. Kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Pyszne i złociste kotleciki z niezwykłym nadzieniem, świetnie smakują w towarzystwie domowych frytek lub ziemniaków puree. Nie zapomnij też o zestawie surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!