Kotleciki z Pomidorem i Serem – Pyszna uczta, którą ucieszysz wszystkich domowników.
10 448
Nowoczesne mamy cenią swój czas, dlatego częściej wybierają oryginalne ale proste i szybkie w przygotowaniu dania. Nie mamy teraz czasu na spędzanie połowy dnia w kuchni – tak jak robiły to nasze babcie i prababcie. Świat się zmienił, stał się szybszy i bogatszy. Te kotleciki z pomidorami i serem – to niesamowicie pyszna, gorąca propozycja na obfite danie obiadowe, które nie tylko szybko przygotujesz, ale i ucieszysz oko.
SKŁADNIKI
350 g mięsa wieprzowego
500 g obranych surowych ziemniaków
80 g twardego sera
2 świeże pomidory
1–2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Do zmielonego mięsa wieprzowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól i pieprz oraz przyprawy do smaku.
2. Dobrze wymieszaj składniki i uformuj nie duże kulki tej samej wielkości.
3. Zetrzyj umyte surowe ziemniaki na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
4. Pomidory pokrój w plasterki.
5. Blaszkę do pieczenia, przykrytej papierem do pieczenia wysmaruj olejem. Rozłóż na nim starte ziemniaki (tyle, ile masz uformowanych kulek z mięsa).
6. Uformowane kulki mięsne połóż na środku każdego placka z ziemniaków i lekko rozpłaszcz.
7. Teraz na wierzchu każdej porcji połóż plasterek pomidora. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz, aż się zarumienią.
8. 5 minut przed końcem, wyjmij blaszkę i każdą porcję równomiernie posyp tartym serem. Piecz w piekarniku jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi. Pyszne danie gotowe.