Kotlety- lepszych na pewno nie jadłaś. Stary, ale wspaniały przepis którym zachwycają się wszyscy.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie pysznych potraw. Większość starych przepisów przekazywana jest dalej rodzinie, jednak nie da się zapamiętać ich wszystkich.

 

Pamiętaj, że możesz znaleźć jakiś lepszy przepis. Ja właśnie taki znalazłam, a jest to przepis na pyszną panierkę do kotletów. Właśnie dzięki takiej panierce moje kotlety zawsze są soczyste i znikają w bardzo szybkim czasie.

 

Świetny pomysł na pyszne soczyste kotlety panierowane.

Często nam się wydaje, że stosowanie frytkownicy oraz bułki tartej wpływa na lepszy smak naszych kotletów. Jednak metoda poniżej jest całkiem inna. Polega ona na wlaniu do miski mleka , następnie przełożenia do niej osolonych oraz dobrze ubitych kotletów.

Aby mięso było bardziej soczyste pozostaw tak przez całą noc, a jak nie masz czasu to wystarczy tylko godzina. Gdy moczy się mięso w mleku to jest ono wtedy soczyste i bardzo delikatne. Jestem pewna, że będziesz zachwycona tym pysznym smakiem. Koniecznie gdy będziesz smażyła kotlety dodaj na patelnię smalec.

 

Bardzo łatwy przepis na pyszne kotlety

Tak przygotowane kotlety smakują każdemu. Potrzebnymi składnikami na zrobienie pysznych kotletów są:

  • Mięso na kotlety np. wieprzowina
  • Mleko
  • Kilka kromek chleba
  • Jajka z dodatkiem odrobiny piwa jasnego
  • Starsze rogaliki
  • Mąka
  • Bułka tarta

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlej mleko, następnie przełóż posolone mięso do niej. Najlepiej , aby przygotowane kotlety moczyły się przez co najmniej godzinę. Jeśli zachodzi taka potrzeba to namaczaj przez całą noc mięso. Następnie w gotowej panierce obtocz kotlety i smaż na patelni.

Jako bułki tartej możesz użyć czerstwe pieczywo. Gdy dokładnie ubijesz jajko , dolej do niego odrobinę piwa. W drugim talerzu połącz ze sobą mąkę z piwem. Przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące, jajku, później ponownie w mące oraz jajku ,a na koniec w bułce tartej. Tak za panierowane kotlety koniecznie smaż na patelni z dodatkiem smalcu.

 

Podsmażone kotlety piecz w piekarniku w 110 stopniach. Do naczynia przełóż grube kromki chleba, następnie połóż na nie usmażone kotlety , całość przykryj pokrywką. W rozgrzanym piekarniku piecz przez 45 minut.

error: Content is protected !!