Kotlety mielone z piekarnika- W szybkim czasie znikną z Twojego stołu.

Zbyt dużo czasu trzeba by poświęcić na wymienianie korzyścią z pieczenia w piekarniku kotletów. Gdy przygotowujesz dla dużej grupy posiłek, to właśnie tak metoda jest najlepsza.

 

Zdrowsze dla nas jest pieczenie, gdyż zawiera niższa liczbę kalorii. Bardziej wydajne jest pieczenie , niż stosowanie oleju , co tak naprawdę o wiele bardziej ułatwia sprzątanie. Znajdziesz tu sposób na pieczenie kotletów w piekarniku. Aby to było przyjemne oraz zapewniało cudowne smakowe wrażenia , koniecznie kilku zasad musisz przestrzegać.

Z czasów przedszkolnych kotlety.

Do 100 ml mleka włóż kilka kromek chleba. Posiekaj do smaku cebulę oraz zioła. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ziemniaka. Pół kilo mielonego mięsa wymieszaj z jajkiem, a później do pozostałych składników dodaj przygotowaną masę. Do smaku przypraw pieprzem oraz solą. Całość mieszaj ręcznie przez 8 minut. Uformuj następnie placki i w bułce tartej je zanurzaj. Przygotowane kawałki układaj na posmarowanej masłem blaszce i w piekarniku piecz.

 

Gdzie i jak piec kotlety najlepiej?

 

W Piekarniku

Do 200 stopni rozgrzej piekarnik. Po upływie 5 minut włóż do niego przygotowaną blachę z kotletami. Piecz przez co najmniej 30 minut w 170-180 stopniach. Podczas pieczenia, nie obracaj kotletów gdyż utracą swój kształt.

 

Mikrofalowa kuchenka

Za pomocą kuchenki mikrofalowej możesz sprawić , że puszyste oraz wilgotne będą kotlety. Przez 7-8 minut piecz przy mocy 800 W.

 

Urządzenie Thermomix

Z każdej strony przez 15 minut kotlety gotuj w ,, Trybie pieczenia” .

 

W jaki najlepszy sposób zastąpić składniki?

Zamiast pieczywa białego możesz wykorzystać chrupkim pieczywem, grzankami lub bułką tartą. Jako panierkę możesz użyć bułkę tartą i kaszę manny. Kilka łyżek dodaj oleju roślinnego , wtedy kotlety staną się bardziej kruche. Na środku do blachy wlej 100 ml wody , kotlety będą na pewno bardziej miękkie.

 

Z 1 kg mielonego mięsa , ile uzyskasz kotletów?

Wychodzi 12 średnich koltów z podanego przepisu. Otrzymasz 24 kotlety z 1 kilograma mielonego mięsa. Około 70 g waży każdy kotlet.

 

Na dwa sposoby możesz formować kotlety.

Do nabrania małej ilości mielonego mięsa użyj łyżki. Używając rąk, mięso w kulkę zroluj. Lewą ręką chwyć w prawą. Lekko przyciśnij prawą.

Garść mielonego mięsa przełóż do miski. W dowolnym kształcie uformuj kotlety, ręce mocząc w wodzie.

 

Kotlety pieczone

W restauracjach do dekoracji używają pomidorów, sałatki, pikli, ziół lub ogórków. Przygotować można przystawki z ryżu lub makaronu gryczanego. Ponadczasowym wyborem jest ryż, tłuczone ziemniaki oraz ze świeżych warzyw klasyczna sałatka.

 

Przygotowanie sosu śmietanowego polega na połączeniu śmietany z czosnkiem posiekanym, ziołami drobno posiekanymi oraz do smaku doprawione solą , pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Dodaj sos 15 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!