Zapewne nigdy nie próbowałaś takich pyszności z cukinii. Puszyste kotlety na kolację.

Nie martw się, jeśli Twoi domownicy nie lubią cukinii. Puszyste kotleciki zasmakują nawet małym, zagorzałym przeciwnikom warzyw. Po połączeniu siekanego mięsa z kabaczkiem powstaną aromatyczne, lekkostrawne kotlety.

Dzięki cukinii danie nabierze łagodności w smaku. Pod jej wpływem mięso stanie się bardzo soczyste. Ta potrawa gości na moim stole regularnie od czasu, kiedy wypróbowałam po raz pierwszy ten przepis. Moja rodzina rozsmakowała się w niej.

 

SKŁADNIKI

  •  1 sztuka średniej cukinii razem ze skórką
  •  300-400 gram dobrej jakości mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  •  2 jajka
  •  1 szklanka kaszy manny
  •  mąka
  •  szczypta soli i pieprzu do smaku
  •  inne ulubione przyprawy
  •  olej roślinny

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRZEPISU
Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Nie musisz jej obierać. Skórka kabaczka jest jadalna i bardzo smaczna. Startą cukinię dodaj do siekanego mięsa. Następnie połącz z jajkami oraz kaszą manną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz także użyć swoich ulubionych przypraw. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Odstaw na kwadrans. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kotlecik, obtocz w mące i usmaż na złocisty kolor. Podawaj z ziemniaczkami.

 

Bon appetit!

error: Content is protected !!