Zapewne nigdy nie próbowałaś takich pyszności z cukinii. Puszyste kotlety na kolację.
21 376
Nie martw się, jeśli Twoi domownicy nie lubią cukinii. Puszyste kotleciki zasmakują nawet małym, zagorzałym przeciwnikom warzyw. Po połączeniu siekanego mięsa z kabaczkiem powstaną aromatyczne, lekkostrawne kotlety.
Dzięki cukinii danie nabierze łagodności w smaku. Pod jej wpływem mięso stanie się bardzo soczyste. Ta potrawa gości na moim stole regularnie od czasu, kiedy wypróbowałam po raz pierwszy ten przepis. Moja rodzina rozsmakowała się w niej.
SKŁADNIKI
1 sztuka średniej cukinii razem ze skórką
300-400 gram dobrej jakości mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
2 jajka
1 szklanka kaszy manny
mąka
szczypta soli i pieprzu do smaku
inne ulubione przyprawy
olej roślinny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRZEPISU
Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Nie musisz jej obierać. Skórka kabaczka jest jadalna i bardzo smaczna. Startą cukinię dodaj do siekanego mięsa. Następnie połącz z jajkami oraz kaszą manną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz także użyć swoich ulubionych przypraw. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Odstaw na kwadrans. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kotlecik, obtocz w mące i usmaż na złocisty kolor. Podawaj z ziemniaczkami.