Uwielbiam smażyć kotlety, a jeszcze bardziej eksperymentować. Te pachnące, delikatne kotleciki z kaszą manną, duszone w aromatycznym sosie nie pozostawią obojętnych domowników bez chęci spróbowania!
SKŁADNIKI FARSZU
-
0,5 kg wołowiny (lub innego dowolnego mięsa)
-
1 cebula
-
1 ziemniak
-
0,5 łyżki stołowej surowego ryżu
-
1 kromka chleba
-
pęczek pietruszki
-
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA I SMAŻENIA
-
2 jajka
-
4 łyżki kaszy manny
-
0,5 łyżki stołowej oleju z oliwek (lub słonecznikowy)
SKŁADNIKI SOSU
-
2,5 łyżki stołowej bulionu drobiowego
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
0,5 łyżeczki soli
-
szczypta zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
1. Z pomocą maszynki, zmiel mięso.
2. Ziemniaka zetrzyj na drobnej tarce (można zastąpić cukinią).
3. Chleb bez skórki wcześniej namoczony w wodzie wyciśnij. Drobno posiekaj natkę pietruszki (posiekałam ją z cebulą w blenderze).
4. Wymieszaj wszystkie składniki w misce: surowy ryż, mięso mielone, natka pietruszki, chleb, cebula i ziemniak. Posól.
5. Wymieszaj dobrze mięso zew wszystkimi składnikami.
6. Uformuj małe kotleciki (podczas smażenia będą rosły).
7. Kolejno mocz je najpierw w jajku, potem w kaszy mannie.
8. Rozgrzej olej na patelni. Smaży kotleciki po obu stronach na złoty kolor.
9. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
10. W garnku z grubym dnem podgrzej 3-4 łyżki oleju. Wsyp przyprawy do gorącego oleju i wymieszaj, pozwól im gotować się w oleju przez około minutę. Dodaj koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek. Zalej wszystko gorącym bulionem. Gotuj parę minut, posól do smaku.
11. Przełóż wszystkie kotleciki do sosu. Przykryj, zredukuj ciepło do minimum i gotuj kotlety przez 35–40 minut. Od czasu do czasu polewaj je sosem.
12. Zdejmij garnek z ognia. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.