Krakowski sernik- Kremowy smak ciasta zachwyca wszystkich podniebienia.

Już teraz sama z łatwo dostępnych składników przygotujesz pyszne krakowskie ciasto, które jest ciężkie, ale jego kremowy smak zachwyca swoim smakiem.

 

LISTA SKLADNIKÓW POTRZEBNYCH NA SPÓD:
  • 250 g mąki pszennej
  • Jajko
  • 125 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW NA MASĘ SEROWĄ:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 kg sernika twarogowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 100 g rodzynek
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego

 

DODATKOWE SKŁADNIKI:
  • Lukier według uznania
  • Żółtko

 

WYKONANIE:

1. Z podanych powyżej składników ugnieć ciasto , które podziel na 1/3 i 2/3 części. Przez około 1 godzinę przechowuj jedno i drugie ciasto w lodówce. Po upływie tego czasu wyjmij z lodó2.ki 2/3 części ciasta i wyłóż nim dokładnie blachę o wymiarach 20×30 cm, następnie za pomocą widelca całość ponakłuwaj i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.

 

2. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel trzykrotnie ser. W drugiej misce połącz ze sobą masło wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie powoli dodawaj żółtka. Ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj zmielony ser. Całość mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze połączą się ze sobą.

 

3. Gotową masę serową przełóż na upieczony spód Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki, następnie dokładnie go rozwałkuj i wycinaj z niego paski, z których stwórz na serze kratownicę. Roztrzep dokładnie żółtko i posmaruj nim otrzymaną z pasków ciasta kratownicę. Całe ciasto piecz przez 50-60 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni. Gotowe!

error: Content is protected !!