Krążki cebulowe – Pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska w kilka minut, dla każdego i na każdą okazję

Wszystko czego potrzebujesz to cebula, olej, produkty na łatwe i szybkie ciasto oraz głęboką patelnię lub frytownicę. Jeśli potrzebujesz przekąski dla większej ilości osób, krążki cebulowe będą idealnym rozwiązaniem.

 

 

Krążki cebulowe mogą z powodzeniem konkurować z chipsami, orzeszkami czy krakersami, które każdy uwielbia. W połączeniu z ulubionym, pysznym domowym sosem są idealną przekąską dla każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI (4 PORCJE)

  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól, pieprz

 

DO CIASTA

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj ciasto: Wymieszaj mąkę z jajkiem, pieprzem i solą, dodaj olej. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.

2. Cebulę pokrój w grube piórka i mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.

 

3. Po tym czasie, osusz cebulę ręcznikiem papierowym. Zanurzaj kolejno krążki cebuli w cieście i smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

 

 

Podawaj krążki na gorąco! Ciasto można przygotować również z dodatkiem lekkiego piwa. Krążki będą bardziej puszyste i chrupiące. Papryka, kminek i kolendra to doskonałe dodatki do ciasta. Możesz również posypać krążki cebulowe przed smażeniem ziarnem sezamu. Sos tatarski, sos czosnkowy, musztarda wyjątkowo podkreślą smak tej wspaniałej przekąski.

error: Content is protected !!